Základní škola a mateřská škola Telecí má za sebou celou řadu aktivit spojených s památnou Zpívající lípou v Telecím. Ať už se jedná o zapojení školy v rámci ankety Strom roku, ve které naše nádherná lípa zvítězila (v evropském kole získala krásné 7. místo) nebo projekty, které jsou součástí výuky. Dalším projektem, se kterým naše škola ve spolupráci s dalšími přáteli lípy přichází je Stromová stezka Zpívající lípy, která mapuje památné stromy v nejbližším okolí naší obce. Prvním počinem je leták – skládačka, která vizualizuje mapu stezky a zároveň ukazuje historii i současnost Zpívající lípy – ta dosud neměla vlastní informační materiál. Spolu se skládačkou vznikly i omalovánky víl Lípěnek. Víly Lípěnky jsou pohádkovou postavičkou stezky a budou celou stezku provázet.

Propojení vzniku skládačky pro Zpívající lípu s environmentální výchovou (která je nedílnou součástí naší činnosti) nám přišlo jako přirozený nápad a věříme, že bude zajímavým zpestřením nejen pro naše děti, ale i pro širokou veřejnost. Stromy se staly důležitým průvodcem lidského bytí. Kromě vzrůstu, odolnosti stromů a jejich krásy obdivovali lidé jejich životní sílu a schopnost s každým jarem se znovu zazelenat. Věřili, že tuto vegetativní sílu je možné ze stromu přenést na člověka. Rádi bychom, aby si děti i dospělí skrze stromy a jejich příběhy uvědomili význam, důležitost a propojenost našich životů s životem stromů kolem nás. Uvědomili si svoje kořeny, které jsou jejich součástí. Proto vzniká úvodní materiál „Stromové stezky Zpívající lípy“, která začíná právě u Zpívající lípy a má návštěvníkům přiblížit střípky historie týkající se Zpívající lípy a tohoto malebného kraje. V úvodní skládačce naleznete mapu s jedenácti zastaveními, které vás zavedou nejen k památným stromům nebo k zajímavým místům v okolí, které se stromy úzce souvisí. Věříme, že celá myšlenka „Stromové stezky Zpívající lípy“ bude přínosem pro děti i mnohé návštěvníky místního kraje.

Tento projekt se může realizovat díky podpoře Pardubického kraje v Programu pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí v Pardubickém kraji v roce 2022 a Obci Telecí.

Autor: Základní škola a mateřská škola Telecí