Asi každý z nás zná Black Friday a nákupní horečku, která pravidelně každý rok zchvacuje svět. Málokdo ale ví, jaká akce se koná vždy v úterý poté. Štědré úterý neboli Giving Tuesday je Světový den štědrosti a dobrých skutků, který se koná každoročně od roku 2012 po celém světě. Letos akce připadá na 30. listopadu. Hnutí vzniklo původně v New Yorku v reakci na již zmiňovaný Black Friday, ze kterého se rozrostlo takřka do celého světa. V České republice je akce zastřešena od roku 2016 Asociací společenské odpovědnosti. Giving Tuesday spojuje miliony lidí, kteří podporují aktivity, iniciativy a společenství, kterým věří, a ve kterých žijí. A nyní pár zajímavostí o tomto dni v číslech za rok 2020. 

Za pět let se v rámci Giving Tuesday v Česku podařilo na charitativní účely vybrat více než 180 milionů korun, darovat desítky tun oblečení a potravin lidem v nouzi, a hlavně vykonat bezpočet dobrých skutků. Štědré úterý zkrátka dostálo svého jména a pro firmy i širokou veřejnost existuje spousta možností, jak se do konání dobra zapojit také. Nabízí se jedinečná možnost navštívit české stránky Giving Tuesday zaštiťující projekty, které stojí za to podpořit, a to finančně nebo dobrovolnou činností. Na stránkách je také možné založit svou vlastní dobročinnou kampaň a shromažďovat na její účely potřebné finance.  

Přispět můžete i na projekty působící v Pardubickém kraji. Letos se zde sešly dva. První výzva s názvem  „Místo křídel 4 kola” má za cíl vybrat finance potřebné k nákupu vozu pro personál Domácího hospice sv. Michaela. Druhou výzvu zadal CEDR Pardubice, o.p.s., kde vybrané finanční prostředky pomohou v budování zahrádky a zooterapie pro dobrou náladu. Smyslem projektu založení komunitní zahrádky v kombinaci se zooterapií je vytvořit klientům se zkušeností s duševním onemocněním příjemný venkovní prostor. Naleznete zde i projekty z oblasti životního prostředí jako je sbírka starých telefonů či sázení stromů. Pomoc je vítána nejen v tento den, ale i po celý rok. Pojďme společně změnit svět. 

Autor: Ekoosvěta
Zdroj: Giving Tuesday