Je čas přiložit tlapky k dílu a 4.10. oslavit světový den zvířat. Na své si přijdou chovatelé i milovníci všeho živého. Ač tento významný den připadá letos na pondělí, nenechávejte horkou stopu vychladnout a zavítejte třeba do blízké zoologické zahrady nebo útulku. Pardubicko nabízí možností hned několik.

Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka, která například v roce 2019 zachránila 1 152 volně žijících živočichů rozhodně stojí za zmínku. Stanice zachraňuje zvířata z volné přírody na území Pardubického kraje a nabízí i volně přístupnou expozici zvířat. Dokonce se 6.-10.10.2021 koná virtuální běh pro handicapovaná zvířata. Více informací naleznete zde.

Úžasným zážitkem je pak návštěva Pohádkové zahrady se zvířátky, kde našlo domov 180 týraných či opuštěných zvířat. Pohádková zahrada skrze příběhy zvířátek mění vnímání a smýšlení lidí o bytostech, které s námi sdílí životní prostor. Návštěvníkům tak poskytuje dokonalé místo pro setkávání lidí a zvířat.

Připomínáme, že do 4.10. je také možné zaslat příspěvek do celorepublikové sbírky pro všechna opuštěná zvířata, kde bylo ke dni 29.9. vybráno přes 1 200 000 Kč. Akce není jen pro psí a kočičí útulky, ale i pro zařízení, která pomáhají týraným koním nebo hospodářským zvířatům. Celý výtěžek sbírky bude rozdělen rovným dílem mezi útulky z celé České republiky. Více informací o možnostech přispění se dozvíte zde.

Podle vědců během následujících 20 let zmizí až 500 druhů zvířat, což je alarmující číslo vzhledem k tomu, že obdobný počet zmizel během celého minulého století. Dokonce bez lidského zásahu by tento počet nemusel zmizet ani za 1 000 let.

Čísla jsou neúprosná a my lidé bychom se měli naučit starat se nejen o své bezprostřední okolí.

Zajímavosti:

  • Světový den zvířat připadá na svátek sv. Františka z Assisi, který je patronem zvířat.
  • Svatý František podle pověstí uměl se zvířaty mluvit.
  • Den zvířat byl vyhlášen roku 1931 jako upozornění ekologů na situaci ohrožených druhů.
  • Česká republika se oslav poprvé zúčastnila až v roce 1994.
  • V minulém roce bylo podáno 3 049 podnětů ke kontrole pro podezření z týrání.

Autor: Ekoosvěta