Možná patříte mezi ty, kteří se rozhodli trávit i letošní dovolenou v Česku. Určitě budete vymýšlet, kam se vydat a jaké výlety naplánovat. Jestli si chcete přírodu užít co nejvíce a lidí potkat naopak co nejméně, Zpravodaj vám nabízí tipy na několik takových míst. Patří ke skvostům naší přírody, a přitom leží stranou obvyklých výletních cílů.

Nové číslo Zpravodaje otevírá aktuální a citlivé téma ochrany přírody a snaží se dobrat odpovědí na otázky typu: Je nápor turistů v české přírodě dobrou, nebo špatnou zprávou? Stanou se na vyhlášených přírodních lokalitách zátarasy a omezení pohybu lidí v podobě řetězů v budoucnu běžnou součástí opatření ochrany přírody?

Náměstek MŽP Vladimír Mana otevírá otázku, zda nenastává doba pro razantní zvednutí laťky výše pokut za ničení přírody. V rozhovoru s ním se podíváme na budoucnost postihů za poškozování přírody, které je nutné upravit, aby lépe odpovídaly současným příjmům a také typu deliktů a jejich závažnosti.

Antiinvazní novela zákona o ochraně přírody a krajiny prošla počátkem června Sněmovnou a čeká nyní na projednání v Senátu.Novela do našeho práva zapracovává evropskou legislativu pro omezování škodlivého dopadu zavlečených a rozpínajících se rostlinných a živočišných druhů na biodiverzitu, zdraví lidí i hospodářství. Díky ní bude možné prakticky regulovat.

O těchto a dalších tématech si můžete přečíst ZDE

Autor: MŽP, Zdroj: ČTK