Pardubický kraj podpoří více než 61 milionem korun výstavbu nových vodovodů a kanalizací v regionu. Peníze jsou určené i na projektové dokumentace a na rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury. Krajští zastupitelé schválili příspěvek na několik desítek projektů, uvedla v tiskové zprávě Denisa Píšová z kanceláře hejtmana.

Podle krajského radního pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslava Krčila (za ČSSD) představují poskytnuté peníze pro obce významnou pomoc. I díky nim se na území Pardubického kraje uskuteční stavby za zhruba tři čtvrtě miliardy korun, další dotace poskytne stát nebo evropské fondy.

Pro pardubické hejtmanství není letos 61 milion korun konečná suma, kterou hodlá do podpory rozvoje vodohospodářské infrastruktury vložit. Do konce června mohly obce, které to nestihly zhruba v prvních čtyřech měsících roku, ještě žádost ještě podat. Celková částka podpory v druhém kole zřejmě nepřesáhne 20 milionů korun.

Od příštího roku jsme změnili pravidla v návaznosti na novelu vodního zákona. Bude jednokolový systém, žádosti budeme přijímat do konce dubna a obce v červnu dostanou informaci, zda se svou žádostí uspěly či nikoliv. Naším cílem je v tomto směru systém zjednodušit a také nechceme vedení obcí zbytečně držet v nejistotě,“ uvedl Krčil.

Zdroj: Tisková zpráva PK