Při příležitosti mezinárodního Dne Země připravila Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s několika pardubickými neziskovými organizacemi, přírodovědným odd. Východočeského muzea v Pardubicích a spolkem Rozběháme Luži zajímavé rodinné aktivity. Uskuteční se i jarní úklid přírody a zároveň bude probíhat fotosoutěž. Aktivity postupně odstartují 22. dubna a potrvají až do 20. května. Nad akcí převzali záštitu Miluše Horská, senátorka Parlamentu České republiky a Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.

„Letošní oslava Dne Země bude již druhým rokem netradiční, a to s ohledem na přijatá opatření proti šíření koronaviru. Aktivity připravené neziskovými organizacemi se budou konat venku na několika místech a věřím, že si jich užijí jak děti, mládež, tak i celé rodiny,“ sdělil krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. 

Jarní úklid přírody v Červeňáku a Pohádkové zahradě pro zvířátka 

Úklid části areálu bývalého vojenského prostoru Červeňák v blízkosti Pardubic proběhne v sobotu 24. dubna v čase od 9 do 13 hodin. Pořadatelem úklidu je Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí za podpory organizací Zelený dům Chrudim a Hnutí Brontosaurus. Dobrovolníci se také budou moci zapojit 8. května do jarních prací a zvelebení areálu Pohádkové zahrady pro zvířátka. Zájemci z řad dobrovolníků o pomoc s úklidem se mohou obrátit na koordinátorky dobrovolnického centra, a to na e-mail dobro@konep.cz

„Po loňském Dni Země pod rouškou, který se celý odehrál v on-line prostředí, jsme chtěli přijít s něčím jiným. Školáci už skoro půl rok musí sedět doma u distanční výuky. Proto jsme vymysleli aktivity, které jsou všechny venku v přírodě,“ vysvětluje myšlenku akce Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka a dodává: „Chceme děti odpoutat od počítačových monitorů, tabletů a mobilů, aby věděly, že kolem nich existuje i jiný svět než jen ten digitální.“ 

Procházková hra v centru Pardubic, naučná stezka kolem Chrudimky, zábavný úklid na farmě Apolenka, nebo strašidelná stezka v Luži – vyberte si

V Ekocentru PALETA si pro školáky nachystali krátkou procházkovou hru. Od budovy Natura Parku ve Štolbově ulici děti vyrazí podle mapy kolem Chrudimky v doprovodu zvláštního, tajemného cizince. Dostanou jedinečnou příležitost ukázat mu naši planetu a pomocí snadných úkolů se pokusí přesvědčit nejen jeho, ale hlavně sami sebe, že je matička Země v dobrých rukou. Průvodce a instrukce hrou jsou volně ke stažení na webu ekocentra www.paleta.cz. Hra začíná 22. dubna. 

KONEP ve spolupráci s iniciativou Přírodní park Červeňák, ČSOP Pardubice, spolkem Chráníme stromy a přírodovědným odd. Východočeského muzea v Pardubicích připravili pro veřejnost naučnou stezku podél pravého břehu Chrudimky. Podnikněte s dětmi dobrodružnou výpravu. Vyrazit na ni můžete od 24. dubna po delší trase z Nemošické stráně nebo jít kratší cestou z Červeňáku do Polabin k památnému topolu. Po cestě najdete několik zastávek, kde se dozvíte podrobnosti o místní přírodní +420 774 412 476 kancelar@konep.cz www.konep.cz Kláštěrní 54 Pardubice 530 02 lokalitě a ověříte si své znalosti. Mapa s vyznačenou trasou a jednotlivými stanovišti bude ke stažení na webu www.konep.cz. Můžete ji použít buď v digitální podobě na mobilním zařízení, nebo si ji vytisknout. Na vybraných místech v Pardubicích bude k dispozici i v tištěné podobě. Seznam míst bude ještě upřesněn. 

Jestli umíš třídit odpad, jistojistě najdeš poklad, tak zní název hry s ekologickou tematikou, kterou si pro předškoláčky za Rodinné centrum Kulihrášek připravila Lída Horká. Děti pomohou farmáři zábavnou formou uklidit nepořádek a roztřídit odpadky na farmě Apolenka ve Spojile. Hra odstartuje 26. dubna a více se o ní dozvíte na www.lidahorka.cz. 

Ve městě Luže proběhne 1. května dopoledne úklid a příprava čarodějnické stezky s názvem Od hřbitova ke hřbitovu aneb šifra mistra Rozběháčka. Stezka je určená pro celou rodinu a připravuje ji místní spolek Rozběháme Luži. Děti budou muset po cestě získat indicie, ze kterých sestaví na konci trasy hledané slovo. Více informací o akci najdete na facebookové stránce spolku www.facebook.com/groups/behanivluzi

Zúčastněte se fotosoutěže ke Dni Země 2021 

V rámci celé akce bude probíhat fotosoutěž. Zapojit se může každý, kdo se zúčastní jedné nebo více ze čtyř výše uvedených rodinných aktivit. Tím se znásobí šance na výhru. Pravidla a podmínky soutěže naleznete na www.konep.cz. Pošlete fotografie do 25. května na emailovou adresu soutez@konep.cz (do předmětu napište Den Země 2021) a budete zařazeni do slosování o věcné ceny. 

„Možná, že právě koronavirus přiměl letos organizátory Dne Země k větší akčnosti. Všechny aktivity mají za cíl, vytáhnout děti i s rodiči přímo do terénu a věřím, že si každý vybere,“ vyjádřila se ke smyslu letošního Dne Země senátorka Miluše Horská. „Všichni vnímáme a cítíme, že jsme naší, zatím ještě živé a zelené, planetě Zemi ledacos dlužni. Dlouhodobě ji nadměrně využíváme, vysáváme a nechováme se k ní jako správný hospodář. Jsou to především mladí lidé, kteří se musí stát alarmujícími a neochvějnými ochránci a bojovníky za zdravé životní prostředí. Měli bychom jim předat štafetový kolík. Vždyť přežít chceme všichni,“ shrnula Horská.

Kontakty: 
KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z. s. 
Bc. Jana Machová, ředitelka, 777 837 950, machova@konep.cz 
Bc. Marta Lindušková, koordinátorka informační kanceláře, linduskova@konep.cz