Obora Žleby nedaleko Kutné Hory je proslulá unikátním chovem bílých jelenů. Obora o rozloze cca 121 ha navazuje na park státního zámku Žleby. Její součástí je tzv. ukázková obůrka s prezentací chovů bílých jelenů, expozicí dravců a sov. Dále jsou zde k vidění mufloni, vodní ptáci a další zvířata. Díky pandemii jsme nemohli jezdit do škol za dětmi a povídat si s nimi o naší práci v záchranné stanici a o zvířatech, které bychom jim přivezli ukázat. O jejich radostech a starostech, které i zvířata ve svých životech prožívají. 

Řada starostí je způsobena i díky nám lidem, takže se snažíme poukázat na to, jak bychom se mohli zlepšit.  Žít ve větší rovnováze s ohledem na to, že planeta nepaří jen nám, ale mnoho dalších životů naše chování ovlivňuje. V naší záchranné stanici dopady naší činnosti vidíme velmi zřetelně a je to nejčastější příčina zranění našich pacientů.

S touto myšlenkou provádíme všechny naše programy. Jak ve školách, tak i v oboře Žleby. Alespoň v oboře snad budeme mít možnost s dětmi komunikovat. I když to možná nebude v rámci školních výletů – takzvaných výprav za bílým jelenem – což je náš velmi oblíbený jarní program pro školy.

Ale stále doufáme alespoň v otevření pro veřejnost, kde opět budeme moci lidi trošku fascinovat, a hlavně trošku inspirovat, že zvířata mohou být neskutečně zajímavá. 

To se nám daří při ukázkách dravců a sov, která je pojatá odlišně od běžných takových ukázek. Je v jakémsi rychlejším a zároveň volnějším duchu. Rychlejší pro diváka, a především pro nás – sokolníky, a naopak volnější pro dravce, protože jich pustíme několik najednou a necháme je, ať si dělají, co chtějí a létají, kam chtějí. Postupně jě takto představíme od těch nejmenších, po ty největší.

V našem areálu pak můžeme vidět, kromě dravců a sov, i další zvířata. Samozřejmě největší rarita je zde bílý jelen. Právě teď je to jediné místo u nás, kde ho můžete snadno spatřit.  Pak tu ještě uvidíte např. lišku, divočáky, veverku, ježka, čápa, kormorána, muflony a daňky. Děti se zabaví na dětském hřišti, dospělý zase v občerstvení. Ve spojení s návštěvou zámku a piknikem v zámeckém parku u řeky to pak může být ideální celodenní výlet.

Těšíme se na léto, až se s Vámi zase budeme moci setkat.

Zdroj: Ondřej Pelikán, Obora Žleby