Není ekologická organizace, která by neznala akci Ukliďme Česko. Do akce se zapojuje nepřeberný počet organizací i jednotlivců z celé České republiky, Pardubický kraj nevyjímaje. O tom, jak Ukliďme Česko vzniklo a jak se můžete zapojit, jsme si popovídali s Radkem Janouškem, organizátorem akce. 

Akce Ukliďme Česko je již v ČR poměrně známá. Přesto, můžete nám stručně říci, kdy a jak tato myšlenka vznikla? 

Někdy v roce 2012 jsme začali mapovat černé skládky pomocí aplikace ZmapujTo.cz. Hlášení postupně přibývalo, ale ne všechny podněty se podařilo vyřešit a skládky uklidit, tak jsme si řekli, že když to nejde přes úřady, zkusíme to s pomocí dobrovolníků.

Kdo všechno se může do akce zapojit?

Prakticky kdokoliv, účast není ničím podmíněná či omezená.

S čím vším Vy pomáháte organizátorům jednotlivých úklidů?

Snažíme se dělat celoplošnou propagaci, aby se o akci dozvědělo co nejvíce lidí a mohli se připojit. Organizátorům pomáháme, v případě, že si nevědí s něčím rady při přípravě jejich akce a také jim zasíláme balíčky s úklidovým materiálem, pytli a rukavicemi pro dobrovolníky. 

Představme si, že jsem dobrovolník z Pardubického kraje a chtěla bych se do akce zapojit. Kde najdu organizátora v mém okolí? Jak se k němu přihlásím, abych měla dostatek informací, kde a kdy se sejdeme apod.?

To je jednoduché. Stačí se podívat na https://www.uklidmecesko.cz/map/ a přiblížit si na mapě oblast, která vás zajímá, nebo rovnou do vyhledávacího políčka napsat název obce či města. Po prokliknutí na detail vybrané úklidové akce se k ní můžete jednoduše připojit.

Mapujete i jak si v úklidu stojí jednotlivé kraje? Kolik skupin a dobrovolníků se úklidu zúčastnilo a kolik celkem nasbírali odpadků?

Ano, sledujeme to poměrně podrobně, každoročně se v pomyslné soutěži krajů umisťují na prvním místě Středočeský a na druhém Jihomoravský kraj, na chvostu je již tradičně Vysočina. Co se týká statistických údajů za jednotlivé ročníky akce, pokud by to někoho takto do hloubky zajímalo, najde vše na https://www.uklidmecesko.cz/about/historie/

Obvykle máte 2 úklidové dny – jarní a podzimní. Je to tak? Na kdy je naplánován letošní úklid? 

Je to tak. Letošní jarní termín je sobota 27. března. Na podzim pak proběhne 4. ročník Celosvětového úklidového dne (konkrétně 18. září), ke kterému se tradičně hlásíme.

Chystáte nějaké rozšíření? Stačí dva dny na úklid Česka?

Hlavní termíny vyhlašujeme, aby to bylo jasně uchopitelné, ale úklidy probíhají i v jiných termínech, dá se říci prakticky po celý rok, řada lidí uklízí individuálně. Každopádně po „koronaturistické“ sezóně je nyní úklidu zapotřebí více, než kdy dříve…

Když už jsme u COVIDu, poznamenala nějak pandemie COVID akci v minulém roce?

Bohužel ano. Jarní kolo jsme museli zrušit úplně, podzimní akce jsme těsně stihli, ale účast nebyla zdaleka taková, jako v běžném roce (v roce 2019 přes 150 tis. účastníků, vloni jen něco přes 20 tis.), což je ale vcelku pochopitelné.

I vzhledem k situaci, budou doprovázet v březnu akci nějaká bezpečnostní opatření?

Vzhledem k vládním omezením sdružování osob máme akci v jarním termínu naplánovanou formou zřízení tzv. pytlomatů, kde organizátor dá k dispozici pytle na sesbíraný odpad a instrukce, co a jak je potřeba jít uklidit a dobrovolníci vyrazí individuálně či v rodinných týmech, tak aby se zbytečně nepotkávalo více osob na jednom místě.

Co chystáte do budoucna? Máte nějaký plán rozšíření akce i za hranice ČR? Třeba na Slovensko? 

Naším plánem do budoucna je spíše to, abychom museli uklízet nepořádek po jiných co nejméně. Proto jsme v loňském roce spustili web a aplikaci www.KAMsNIM.cz která každému poradí, jak správně naložit se svými odpady a dalšími nechtěnými věcmi, které tak třeba mohou dostat šanci na druhý život. Zatím obsahuje přes 60 000 míst a další postupně přibývají. Věříme, že se nám tím podaří omezit množství odpadů končících na skládkách, ve spalovnách a v nejhorším případě v přírodě.