Pardubice musí vyřešit majetkový nárok na pozemcích, kde chtějí stavět zvířecí útulek. Na území jsou staré silážní jámy, přihlásil se člověk, který říká, že je jejich majitelem. Dnes to řekl primátor Jan Nadrchal (ANO). Věcí se podle něj zabývají právníci města. O potřebě nového místa pro útulek se debatuje od roku 2003. Radnice dlouhodobě hledala vhodné místo, zastupitelé po letech schválili prostor po bývalých silážních jámách ve Starých Čivicích. Býval tam zemědělský areál.

Kdykoliv se nějaké místo pro útulek našlo, posléze se ukázala nepřekonatelná překážka. Přihlásil se nám domnělý majitel nemovitostí s tím, že je získal v insolvenčním řízení. Říká, že betonové panely, kterými jsou jámy vyvložkované, jsou jeho,“ řekl Nadrchal. Právníci zjišťují, jak jeho požadavek vypořádat. Pozemky patří městu. I kdyby radnice měla platit nějaké odškodné, nebude to velká suma, která by záměru stavět útulek měla zabránit, dodal primátor. Spíš jde podle něj o nepříjemné zdržení.

Na umístění útulku je hotová studie, projekt je v začátcích. Místo se ukázalo jako nejvhodnější, v okolí není bytová výstavba, vede tam blízko MHD. Zastupitelé předtím odmítli stavět útulek v lesoparku na Dukle, který je blízko základní školy, nedá se tam parkovat a lidé les využívají pro rekreační aktivity. S využitím druhého pozemku u průmyslové zóny rovněž v Čívicích nesouhlasil majitel blízké obory, kde jsou daňci.

Útulek pro psy a další zvířata je dlouhodobě ve Štrossově ulici, kde je veterinární klinika. Zařízení tam nemá moderní vybavení ani dost místa. V areálu chce město v budoucnu stavět domov pro seniory. Také proto potřebuje útulek mít jinde. Po sanaci silážních jam by tam město chtělo postavit útulek, veterinu a služebnu městské policie. Náklady jsou zatím odhadované na 69 milionů korun.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK