Padesátiprocentní slevu z poplatku za svoz odpadu budou mít příští rok v Chomutově děti od čtyř do 15 let. Zastupitelé dnes rozšířili úlevu pro některé kategorie obyvatel, aby jim pomohli v tíživé finanční situaci způsobené inflací a zdražováním. Úplné osvobození od poplatku ve výši 800 korun ročně čeká seniory nad 75 let a malé děti do tří let. Zastupitelé upravili původní návrh, který počítal pouze s osvobozením od poplatku u seniorů a malých dětí. Lidé o slevu nemusejí žádat, město ji u těchto poplatníků provede automaticky.

Mezi dalšími opatřeními, která nebyla součástí dnes schvalovaného návrhu, je finanční podpora sportovních a rekreačních aktivit žáků a studentů nebo zavedení sítě jídelen s obědy za dostupné ceny. Městskou kasu opatření vyjdou zhruba na deset až 12 milionů korun. Už dřív to ČTK řekl náměstek primátora David Dinda (Nový Sever). Opatření jsou součástí návrhu rozpočtu na rok 2023.

Žáci a studenti ve věku od čtyř do 18 let mohou v následujícím roce získat od města příspěvek 800 korun na návštěvu sportovních a rekreačních aktivit. Ve městě dále vzniká síť školních jídelen s dostupnou cenou oběda, která bude předem garantována. Takový oběd v ceně okolo 90 korun by si v jídelně mohli koupit lidé bez ohledu na věk. Radnice také zachová výši nájemného v městských bytech, přestože takřka všechny nájemní smlouvy obsahují inflační doložky.

Autor: Město Chomutov
Zdroj: ČTK