Brandýs nad Labem-Stará Boleslav spustí v listopadu zkušební provoz sběru kuchyňského odpadu z domácností. Pilotně se budou moci zapojit lidé téměř ze 470 domácností na sídlišti U Nádraží. Město zkušební provoz po třech měsících vyhodnotí a rozhodne o případném rozšíření do dalších městských částí. Náklady na pilotní projekt, který pro město zajišťuje společnost JRK, zatím přesáhly 200.000 korun.

„Chceme otestovat, jaké množství kuchyňského odpadu jsme schopni vytřídit a o kolik nám díky tomu klesne množství odpadů mířících na skládky,“ řekla za město Kateřina Stránská. Do biologicky rozložitelných sáčků a speciálních kontejnerů budou moci lidé vyhazovat například zbytky jídla, skořápky od vajec, prošlé potraviny a menší kosti.

Lidé dostanou 4. a 5. listopadu speciální sedmilitrové koše s biologicky rozložitelnými sáčky. „Pro vhazování naplněných sáčků bude sloužit speciální označená 240litrová popelnice v běžných kontejnerových stáních,“ doplnila Stránská. Kuchyňský odpad z domácností se bude svážet jednou týdně.

„Náklady na svoz a nakládání s komunálním odpadem nám kontinuálně rostou, třídění odpadu z kuchyně je jednou z cest, jak bychom to chtěli zastavit,“ řekla Stránská. Svoz a nakládání s komunálním odpadem loni město vyšel na 12,5 milionu korun, v roce 2020 to bylo 11,2 milionu korun, před pěti lety kolem 8,5 milionu korun.

Lidé v Brandýse platí za svoz komunálního odpadu několik posledních let stejnou částku, ročně je to 660 korun.

Autor: Brandýs nad Labem
Zdroj: ČTK