Lidé již nesmějí do Rakouska cestovat s neočkovanými štěňaty, koťaty a mláďaty fretek. Nelze je tam ani dovážet. Dosavadní výjimku, která pro tato neočkovaná zvířata mladší 12 týdnů platila, země od 19. října zrušila. V tiskové zprávě na to dnes upozornila Státní veterinární správa (SVS).                  

„Nově je na území jižního souseda možno přemísťovat pouze očkovaná zvířata vyjmenovaných druhů bez výjimky dané věkem, a to jak z ostatních členských států EU, tak ze států mimo EU. Změna se týká neobchodních cest, kdy zvíře doprovází svého majitele, i obchodních přesunů,“ uvedla SVS.

V případě, že lidé cestují s domácím mazlíčkem do jiného členského státu Evropské unie, musí být zvířata označena čipem nebo tetováním ne starším než 3. července 2011. Chovatel musí před cestou také zajistit pro zvíře u schváleného veterináře cestovní pas, který platí ve všech unijních státech.
U štěňat, koťat a fretek do 12 týdnů mohou mít členské státy unie ale výjimku a nepožadovat u nich očkování, což umožňuje například i Česká republika.

Rakousko se jejím zrušením podle SVS nyní zařadilo mezi země se striktnějším přístupem a vyžaduje vakcinaci proti vzteklině i u mláďat bez rozdílu věku. Více informací o platnosti výjimky lze najít na https://food.ec.europa.eu/animals/movement-pets/eu-legislation/young-animals_en.

Pokud majitel zvíře do zahraničí prodává, musí jej nechat během 48 hodin před cestou i vyšetřit veterinářem a nechat jeho způsobilost k cestě zapsat do pasu. „Zvíře musí být dále provázeno veterinárním osvědčením vystaveným místně příslušnou krajskou veterinární správou,“ doplnil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Autor: SVS
Zdroj: ČTK