Středočeští radní dnes schválili první žádosti o dotace na ekologičtější kotle pro nízkopříjmové domácnosti. Zatím vyhověli 500 žadatelům, získají celkem 82 milionů korun. Ve schvalování žádostí bude rada kraje pokračovat. Jde o čtvrtou dotační výzvu, tentokrát není zaměřená na širokou veřejnost, ale na lidi v důchodu a s nízkými příjmy, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Dotace jsou určeny na výměny starých kotlů na tuhá paliva, kraj na ně využije evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí. Žádosti o dotace přijímal od 6. června do konce srpna. Po skončení lhůty eviduje 2334 žádostí celkově za 375 milionů korun. Zatím má požádáno o 266 milionů Kč, podle Šímy však lze předpokládat, že rozdíl mezi těmito penězi a částkou vycházející z počtu žádostí ministerstvo životního prostředí dorovná, aby mohly být uspokojeny všechny doručené žádosti.
Podmínkou pro získání dotace bude pravidlo, podle kterého průměrný čistý příjem na člena domácnosti žadatele v roce 2020 nebyl vyšší než 170.900 Kč.

Další skupinou, pro kterou je dotace určena, jsou žadatelé, kteří pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod třetího stupně, případně studenti do 26 let nebo lidé, kteří pobírali dávky v hmotné nouzi či příspěvek na bydlení.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK