Areál léčebny v Jevíčku na Svitavsku nechává hejtmanství obnovit. Rozsáhlý park potřebuje vegetační úpravy a rekonstrukci cest a schodů. Náklady budou přes osm milionů korun, uvedl kraj v tiskové zprávě. Sanatorium léčí lidi s pneumologickými onemocněními nebo pohybovými obtížemi.      

Léčebna je důležitou součástí systému zdravotnictví nejen pro náš kraj, lidé sem míří ze všech koutů republiky. Kromě lékařské péče má pro hospitalizované pacienty velký význam park v areálu léčebny. V nedalekém lese najdeme například jehličnany produkující éterické oleje, které napomáhají lepšímu hojení plic. Pacientům rovněž pomáhaly i silice z květin, ty se však z areálu postupně vytratily,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Park je navržený tak, aby se v něm pacienti mohli snadno pohybovat. Schody a cesty je ale potřeba obnovit, v současném stavu jsou pro pacienty nepoužitelné, dodal hejtman. Obnovu areálu schválili krajští radní. Měla by zahrnovat výsadbu stromů a keřů, ošetření starých stromů, kácení a odstranění pařezů dožilých stromů, obnovu trávníků a založení květinových záhonů.

Naším cílem je vytvoření bezpečného prostředí pro pohyb pacientů. Exteriér léčebny byl původně navržen k rehabilitaci pacientů. V dnešní době známe moderní přístupy na principech zahradní terapie, a právě návrh prvků, jako jsou záhony rostlin se silicemi či možnost pacientů se rostlinami obklopovat, urychluje rekonvalescenci. Areál slouží také jako místo setkávání pacientů s rodinnými příslušníky,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN).

Stromy, které byly ve špatném stavu, už jsou vykácené, nové jsou vysazené. Smrky a borovice navíc ničil kůrovec, který tam v uplynulých letech napáchal velké škody. V areálu budou také opravena sportoviště a vyměněn orientační systém. Náklady budou 8,3 milionu korun, kraj žádá o evropskou dotaci 6,6 milionu korun.

Sanatorium postavené v letech 1913 až 1926 je od roku 2016 kulturní památkou. Kraj do léčebného ústavu v posledních letech investoval téměř 100 milionů korun. Byly určeny na dřevěné lehárny, přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, zateplení pavilonu S a opravu střechy stravovacího pavilonu.

Autor: Pardubický kraj
Zdroj: ČTK