Máme nahlášeny zhruba tři stovky úklidových akcí,“ řekl Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko. Podotkl, že je to zhruba stejně jako loni. Janoušek také sdělil, že na celý podzim je nachystáno přes 650 společných úklidů. Mapa akcí je na webu. V letošní jarní fázi kampaně, jejíž hlavní den připadl na 2. dubna, lidé podle pořadatele posbírali 1800 tun odpadu během 3000 úklidů. Kolem 150 akcí pak dnes podle koordinátorky Veroniky Andrlové bude v rámci kampaně Ukliďme svět. I z nich mohou lidé vybírat on-line. Andrlová upozornila, že součástí akce jsou soutěže o nejzajímavější či nejvtipnější fotografii a největší odpadkovou kuriozitu.

Podle ČSOP dobrovolníci v prvních šesti měsících letošního roku posbírali 157 tun odpadu. V den a kolem jarního termínu, který byl 26. března, se uskutečnilo 350 společných úklidů. Během roku 2021 podle Andrlové lidé sebrali 170 tun odpadu.

ČSOP organizuje kampaň Ukliďme svět od roku 1993. V letech 2017 až 2020 se konala společně s kampaní Ukliďme Česko. Od loňska však obě akce pokračují samostatně. Kampaň Ukliďme Česko se poprvé uskutečnila v roce 2014. Na dnešek také připadá globální úklidový den, kterého se zúčastní lidé, organizace a firmy ze 191 zemí světa.

Autor: Spolek Ukliďme Česko
Zdroj: ČTK