Nejméně směsného odpadu v Česku loni vyprodukovali obyvatelé Fulneku, Chvalšin a Bílé Vody. Obce tak získaly Odpadového Oskara, kterého uděluje nezisková organizace Arnika. V popelnicích ve Fulneku na Novojičínsku, který zvítězil v kategorii měst nad 5000 obyvatel, loni skončilo v průměru 101,3 kilogramu směsného odpadu na obyvatele. Chvalšiny na Českokrumlovsku se umístily na prvním místě mezi sídly od 1000 do 5000 obyvatel s 38,7 kilogramu směsného dopadu na člověka a Bílá Voda na Jesenicku v kategorii obcí do 1000 obyvatel s 24,2 kilogramu.

Odpadového Oskara Arnika letos udělovala poosmé. Cílem její soutěže je popularizovat obce, které mají malou produkci zbytkových odpadů. Vychází přitom z dat, které spolku poskytly oslovené obce a které obce zveřejnily na svých webových stránkách.

„Produkce směsného odpadu lze snížit, dokazují to výsledky mnoha měst a obcí, ale také rozbory popelnic,“ uvedli zástupci spolku. Arnika obcím mimo jiné doporučuje, aby řešily problematiku kuchyňských bioodpadů, které by stejně jako zahradní odpad neměly končit v popelnicích na směsný odpad. „V roce 2020 přijala ČR novou odpadovou legislativu, která na obce klade velké požadavky. Mají již v roce 2025 dosáhnout 60 procent úrovně třídění komunálních odpadů. Bez snížení produkce směsného dopadu tohoto cíle nelze dosáhnout. Snížení lze dosáhnout jen pomocí motivace a husté sítě pro třídění odpadů,“ uvedl koordinátor soutěže Milan Havel.

Obyvatelé Fulneku loni vytřídili podle Arniky téměř 55 procent odpadů, ve Chvalšinách 69 procent a v Bílé Vodě 53 procent. Spolek uvedl, že Chvalšiny dlouhodobě motivují domácnosti ke snižování směsného odpadu nejen finančně, ale i velmi pohodlným systémem odpadového hospodářství. „Po přijetí nové legislativy jsou Chvalšiny možná jediná obec v ČR, která zavedla poplatek podle objemu vyprodukovaného odpadu,“ uvedl spolek.

Současně doplnil, že obyvatelé ČR mají produkci zbytkových odpadů zhruba o 70 kilogramů na obyvatele za rok větší, než je průměr EU. Nastavením účinných opatřen lze přitom podle spolku tuto produkci snížit.

Autor: Arnika
Zdroj: ČTK