Výzkum mineralogů Národního muzea v geoparku Kraj blanických rytířů přinesl dva nové minerály – zvěstovit a argentotetraedrit. Zvěstovit dostal jméno podle obce Zvěstov, na jejímž katastru leží místo objevu Stříbrnice u Zvěstova. Druhým nově popsaným minerálem je argentotetraedrit, nalezený a popsaný nejen u Stříbrnice, ale také ve slovenské Kremnici a švýcarském Legenbachu.                   

Podle Jiřího Pavelky z Českého svazu ochránců přírody Vlašim se ukazuje, že národní geopark Kraj blanických rytířů skrývá cenné geologické poklady. Objev nových minerálů na území Česka byl naposledy mezinárodně uznán v letech 2016 a 2017, šlo o příbramit a bytízit z příbramských hald, respektive o takzvaný staročéskéit z vrchu Kaňk u Kutné Hory.

Geopark označuje území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény, atraktivní turistickou nabídkou a aktivní místní komunitou. Národní geopark Kraj blanických rytířů byl vyhlášen v roce 2014 na pomezí tří krajů – Středočeského, Jihočeského a kraje Vysočina. Páteř geoparku tvoří Blanická brázda od Mladé Vožice po město Sázava. Na západě toto území dosahuje k Voticím a na východě k Ledči nad Sázavou.

Autor: ČSOP Vlašim
Zdroj: ČTK
Zdroj foto: iportal_24.cz