Pardubický kraj 31. srpna ukončil příjem žádostí o dotace na výměnu neekologických kotlů za nové zdroje tepla pro nízkopříjmové domácnosti. Přijal jich 832 v celkové požadované částce 122,9 milionu korun, připraveno měl 171 milionů korun. Největší zájem měli žadatelé o pořízení tepelného čerpadla, bylo jich 46 procent. Naopak nejméně bylo žádostí o příspěvek na kondenzační plynový kotel, jen 13 procent, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

„Odráží to aktuální situaci na trhu s plynem. Kdyby nebyla válka a plyn normálně proudil, možná by ani vyčleněná částka nestačila,“ řekl krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr (ODS). Lidé si také požádali o dotaci na kotel na biomasu, bylo jich 41 procent. Po kontrole dostanou žadatelé vyrozumění o výsledku ve čtvrtém čtvrtletí.

Žadatelé z nízkopříjmových domácností, kteří nestihli podat žádost do 31. srpna, se podle Valtra nemusí zoufat, budou mít další šanci. Podle informací ministerstva životního prostředí dostanou kraje v nejbližších měsících další peníze na vyhlášení nové výzvy pro nízkopříjmové domácnosti. Žadatelé, kteří nesplňují podmínku nízkého příjmu, mají stále možnost podávat žádosti o dotaci do programu Nová zelená úsporám u Státního fondu životního prostředí.

Dotace na výměnu neekologických kotlů Pardubický kraj poskytuje od roku 2016 a od počátku o ně byl velký zájem. Od první výzvy, která byla vyhlášena v lednu 2016, bylo na dotacích rozděleno téměř 630 milionů korun pro více než 5800 žadatelů.

Autor: Pardubický kraj
Zdroj: ČTK