Na takzvané chytré technologie v zemědělství chce dát Česko v příštích pěti letech přes miliardu korun. Nejvíc jsou potřeba v prvovýrobě, hlavně v živočišné výrobě, kde schází pracovníci. Fakulta zemědělská a technologická Jihočeské univerzity chce v akademickém roce 2023 / 2024 otevřít obor zaměřený na tyto technologie. Zájem o obor mají i zahraniční studenti. Novinářům to dnes řekli zástupci ministerstva zemědělství, agrární komory a školy.

Vyspělé zemědělství patří mezi priority našeho resortu, zajistit tak dostatek kvalitních potravin pro obyvatele. Na precizní zemědělství je v plánu společné zemědělské politiky přes jednu miliardu korun pro období příštích pěti let,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL.

Nejvíc chybí pracovníci v živočišné výrobě, jako je produkce mléka a v zemědělské prvovýrobě. Nové technologie se proto zavádí právě tam. „Zejména v zemědělské prvovýrobě, kde je velký problém se sháněním pracovní síly. Zemědělské podniky se tak logicky snaží lidskou práci, tu nejjednodušší, nahradit automatizací, umělou inteligencí, robotickými systémy. Potřeba těchto inovací je i v pěstování zeleniny, v rozvoji akvaponických systémů (kombinující chov ryb a pěstování rostlin),“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná

V jižních Čechách některé zemědělské podniky do takzvaného precizního zemědělství investují. Možné zaměstnance jim v kraji ‚vychovává‘ šestice středních odborných škol a zejména Zemědělská a technologická fakulta a Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity (JU) nebo vědecká pracoviště Biologického centra Akademie věd ČR. Zemědělská a technologická fakulta JU zavádí obory zaměřené na tyto technologie. Od akademického roku 2023 / 2024 chce otevřít obor s pracovním názvem Zemědělství 4.0.

„Získali jsme dvacet pět milionů korun na vybavení pracoviště. Pozorujeme velký zájem o chytré technologie, hlásí se k nám studenti ze zahraničí,“ řekl děkan fakulty Petr Bartoš. V prvním ročníku by mohlo obor absolvovat pět studentů.

Autor: MZe
Zdroj: ČTK