Nádoby na třídění plastu a papíru dostali obyvatelé rodinných a menších bytových domů v dalších částech Jablonce nad Nisou. Přímo u domu mohou ve druhém největším městě Libereckého kraje od června třídit obyvatelé rodinných a meších bytových domů v částech Kokonín a Vrkoslavice, od září tuto možnost dostanou také obyvatelé Žižkova Vrchu, části centra města, okolí Doliny a novoveského koupaliště, řekla mluvčí magistrátu Jan Fričová.             

Od zavedení takzvaného systému door-to-door si radnice slibuje lepší třídění. „Přistavované nádoby jsou zdarma. Plasty se vyvážejí dvakrát do měsíce, papír jednou. Lidé mohou na základě anketního lístku umístění nádob na svůj pozemek odmítnout, nebo se rozhodnout jen pro jednu z nich. Naprostá většina obyvatel zavedení individuální sběru tříděného odpadu přijala s nadšením. Stalo se nám, že nádoby na plast a papír někteří lidé nejdřív odmítli, a pak si své rozhodnutí rozmysleli,“ doplnila Fričová.

Jablonečanům přinese tato změna výrazné zjednodušení a ulehčení třídění odpadu. „Nebudou již muset chodit na veřejná sběrná místa a odpad se bude odvážet v pravidelných intervalech přímo od jejich domu. Kromě zvýšení množství tříděného odpadu a vysokého komfortu pro občany je další výhodou snížení množství směsného komunálního odpadu, větší pořádek na veřejných stanovištích tříděného odpadu, větší odměna od společnosti EKO-KOM, ale i kvalita vytříděného materiálu,“ řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO).

S rozmisťováním nádob k domům začali v Jablonci v červnu, v minulých dnech začali nádoby na tříděný odpad rozvážet i obyvatelům v Jabloneckých Pasekách, na Šumavě, ve Mšeně a zbytku centra města. Pravidelný vývoz nádob v těchto lokalitách odstartuje v říjnu, harmonogram svozu odpadu z jednotlivých ulic najdou lidé na městském webu. „S rozšiřováním systému do dalších lokalit budou postupně do tohoto harmonogramu doplňovány další ulice,“ dodala Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství.

Jablonec je v Libereckém kraji největším městem, kde tento systém zavedli. Dobré zkušenosti s ním mají třeba v Doksech na Českolipsku, kde funguje už přes rok a pomohl výrazně zlepšit třídění odpadu. Zvýšené množství vytříděného odpadu mají také v Turnově na Semilsku, kde systém zavedli na sklonku loňského roku. Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot ale městu náklady na odpad vzrostly. „Když by zůstal původní systém, tak se domnívám, že by to bylo ještě dražší,“ řekla již dříve místostarostka Jana Svobodová (býv. ANO).

Autor: Město Jablonec nad Nisou
Zdroj: ČTK