V Mladé Boleslavi v Zahradníkově ulici začne v pondělí budování dalšího stanoviště pro podzemní kontejnery na směsný a tříděný odpad. Od roku 2013 jich město pořídilo 18, každoročně přibyde jedno až dvě stanoviště, jedno vyjde město zhruba na milion korun, řekl za magistrát Pavel Šubrt.

Mladá Boleslav chce v pořizování stanovišť pokračovat i v budoucnu. Další plánuje například na Josefském náměstí u vodárenské věže. „V evidenci je několik dalších žádostí na jejich umístění, bohužel ne všude je to možné. V lokalitě nesmí být pod zemí žádné inženýrské sítě a stanoviště musí být dobře přístupné pro speciální automobil, který podzemní kontejnery obsluhuje,“ řekl Šubrt. Nově se podzemní kontejnery objevují i v příměstských částech.

Město začalo podle Šubrta s umísťováním podzemních kontejnerů z provozních i estetických důvodů, boxy o objemu 5000 litrů pro uložení směsného i tříděného odpadu, nejčastěji papíru, plastu a skla, jsou velké jako odpadkový koš. „Jejich největší výhodou je, že dokáží zabránit nepořádku a neoprávněnému vybírání odpadu nezpůsobilými osobami. Do podzemních kontejnerů se také vejde podstatně větší množství odpadu, a vyváží se tak méně často než běžné nadzemní kontejnery,“ doplnil Šubrt.

Budování stanoviště v Zahradníkově ulici si od pondělí vyžádá částečné dopravní omezení, které potrvá do 19. srpna.

Autor: Město Mladá Boleslav
Zdroj: ČTK