Středočeské hejtmanství přidá peníze na výměnu kotlů, chce vyhovět zbývajícím žádostem, které jsou už podané, ale vyhrazené peníze na ně nestačily. Krajští radní proto dnes vyčlenili deset milionů korun, uvedl v tiskové zprávě Josef Holek z krajského úřadu.

„Aktuálně jsme se rozhodli uvolnit ještě deset milionů z rozpočtu kraje, abychom vypořádali zbylé žádosti ze třetí výzvy, které máme doposud v zásobníku a na které již vyhrazené peníze nestačily. Díky tomuto kroku se zřejmě podaří vyhovět všem žádostem a ovzduší v kraji bude zase o něco zdravější,“ řekl krajský náměstek pro oblast financí Věslav Michalik (STAN). Nyní zbývá ještě 250 žádostí.

Dosud bylo ve třech dotačních výzvách ve Středočeském kraji schváleno přibližně 8000 žádostí za více než 900 milionů korun. Dotaci dostávají lidé na nový kotel, který je více ekologický. Například v případě plynového kondenzačního kotle může dotace činit až 95.000 korun, v případě kotle na biomasu s ručním přikládáním nejvýše 100.000 korun a pokud bude instalováno tepelné čerpadlo nebo automatický kotel pouze na biomasu, může žadatel obdržet dotaci nejvýše 120.000 korun.

Od 30. května mohou lidé ve Středočeském kraji podávat žádosti o dotace na výměnu kotle v aktuální výzvě, která je však určená, na rozdíl od předchozích dotací, pouze lidem s nízkými příjmy a důchodcům. Žádosti bude kraj přijímat do konce srpna. V programu má být rozděleno přes 240 milionů korun.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK