Zoopark Zájezd vytvořil vzdělávací výstavu o chameleonech. Tvoří ji snímky 27 druhů chameleonů, na naučných panelech se návštěvníci dozví i řadu zajímavostí, informoval vedoucí oddělení vzdělávání v zájezdském zooparku Daniel Koleška.

Unikátní expozice má podle něj představit obrovskou pestrost chameleonů. Autorem většiny fotografií je Koleška společně s kurátorem Jiřím Markem. „Výstava umožňuje trochu jiný pohled na chameleony. Snažíme se poukázat na detaily, které ani při pohledu do našich terárií nemusí vždy vyniknout. Chameleony na fotografiích uvidíte leckdy v nadživotní velikosti,“ řekl Koleška. Návštěvníci zjistí více o chameleoních pozoruhodnostech, například očích, jazyku či schopnosti měnit barvu.

Samostatná část je podle Kolešky věnovaná chameleonům na Madagaskaru, kde je největší druhová pestrost těchto zvířat na světě. „Tento ostrov je jedním z míst s nejvyšší druhovou rozmanitostí na celém světě, navíc s celou řadou druhů, které se nikde jinde nevyskytují, tedy s tzv. endemity. Podobně jako v přírodě je i na naší výstavě víc než polovina druhů původním domovem právě na Madagaskaru. Dokonce i největší a nejmenší druh chameleonů žijí výlučně na tomto ostrově,“ popsal vedoucí oddělení vzdělávání.

Podle něj má výstava také upozornit na to, jakou přírodní pokladnicí Madagaskar je, ale zároveň na to, že se ostrov potýká s odlesňováním a ztrátou klíčových biotopů pro druhy, které Zoopark Zájezd chová a úspěšně odchovává.

Zoopark Zájezd chová přes 100 druhů zvířat a má největší veřejně přístupnou kolekci chameleonů na světě. Je otevřený každý den. V areálu jsou také atrakce pro děti, hřiště, naučná stezka nebo průchozí expozice s veverkami a králíky. Letos by měla přibýt jihoamerická expozice.

Autor: Zoopark Zájezd
Zdroj: ČTK