Praha získala územní rozhodnutí pro stavbu expozice s názvem Arktida v pražské zoologické zahradě. Nový domov by v pavilonu měli najít mimo jiné lední medvědi. Záměr projektu schválili radní hlavního města, o výstavbě bude rozhodovat nové vedení metropole. Novinářům to sdělili náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) a ředitel zoo Miroslav Bobek. Nynější expozice ledních medvědů je otevřena od roku 1933, podle ředitele je malá a zastaralá.

„V návrhu rozpočtu navrhneme částku, která by mohla být použita na výstavbu,“ řekl Hlubuček.
Stavební povolení by podle náměstka mohla Praha získat pro stavbu nového pavilonu letos. V roce 2023 by se tak mohla nová expozice začít stavět, pokud to podpoří vedení metropole, které vzejde z komunálních voleb na podzim. Stavební práce by podle odhadů mohly trvat dva roky. Cena se nyní odhaduje na půl miliardy korun. „Bude to největší investice v historii všech českých zoologických zahrad,“ řekl Bobek.

Stávající expozice ledních medvědů je podle Bobka je nejstarším zařízením v zoo, které je využíváno ke stále stejnému účelu. Doplnil, že objekt je už nevyhovující. Výběh byl vybudován na jihovýchodně orientovaném svahu, který se v teplých měsících ohřívá do vysokých teplot, má malou plochu výběhů i bazénů a nevyhovující zázemí. Doplnil, že v případě, že nový pavilon pro medvědy nevznikne, nebude možné je v pražské zoo dále chovat.

Podle návrhu společnosti G.L.architekti by expozice s názvem Arktida měl zaujímat více než 8000 metrů čtverečních na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Vzniknout by měly dva výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy, doplňková expozice určená tuleňům, návštěvnické prostory zahrnující restauraci a objekty se zázemím. Vzniknout by měl v blízkosti nového pavilonu také nový vstup do zoo.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze a ČR. Do pražské zoo, která je příspěvkovou organizací hlavního města, loni přišlo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. Provoz ale v obou letech omezila vládní opatření související s pandemií covidu-19. Před pandemií koronaviru ročně prošlo branami zahrady asi 1,4 milionu lidí. Zatím nejvíce lidí zoo v metropoli navštívilo v roce 2019, a to 1,456.526 návštěvníků.

Autor: ZOO Praha
Zdroj: ČTK