Po roční přestávce kvůli koronaviru se v Pardubicích znovu koná přehlídka vědeckých projektů, na kterých pracovali žáci a studenti z Pardubického kraje. Téměř stovka řešitelů představuje na 14. ročníku porotě 70 návrhů.

Projektů Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je méně než v předchozích letech, kdy přesahovaly stovku. „Některé školy omezily v době pandemie mimoškolní aktivity, učitelé ani žáci nemohli nic dělat. A předchozí ročník jsme dělali distančně, což není ono,“ řekl organizátor a předseda Asociace pro mládež, vědu a techniku Stanislav Medřický.

Podle něj i letošní ročník přinesl množství podnětných prací, ty nejlepší postoupí do celostátního kola. Mezi soutěžícími byla třeba Barbora Cabalková. Věnuje se kosmickému záření, zajímá ji od základní školy, teď je ve čtvrtém ročníku Gymnázia Žamberk. Sestrojila zařízení, které záření detekuje.

„Dostáváme z nejvzdálenějších koutů vesmíru zprávy v podobě kosmického záření. Vytvořila jsem třeba program pro záření v letadle. Když se létá jednou měsíčně, nic to neudělá, Praha-New York to odpovídá jednomu snímku plic, což není moc,“ řekla Cabalková.

Studentka má víc zájmů, chtěla studovat práva, filmovou akademii, nakonec to ale vypadá, že zřejmě půjde na informatiku, ještě zvažuje jadernou fyziku. „Láká mě hodně čistá, ryzí informatika a matematika. Mám ráda čísla,“ dodala Cabalková.

Akci podporuje dotačně Pardubický kraj, postupem let se výše dotace dostala na tři čtvrtě milionu korun. S vědeckým bádaním žákům a studentům pomáhá také Univerzita Pardubice, zapojuje se všech sedm fakult, nejde jen o technické projekty, ale například i o ochranu památek, řekl rektor Libor Čapek.

Podle rektora má smysl podporovat aktivity, které jsou na rámec školní výuky. „Studenti k nám chodí na univerzitu, naši učitelé poskytnou odbornou radu, někdy dají k dispozici potřebné přístroje. Pracovala například u nás na katedře žákyně, která studovala chování materiálu za rozdílných podmínek. I fakulty netechnického zaměření se podílí na této soutěži,“ řekl Čapek.

Autor: město Pardubice
Zdroj: ČTK