Na komíny elektráren a tepláren šplhá v posledních dnech ústecký ornitolog Václav Beran. Čistí tam budky pro jarní zahnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Loni vyvedly sokolí páry na stavbách, které patří Skupině ČEZ, 19 mladých. Nejvíce se jim daří na severu Čech, řekl mluvčí společnosti Ota Schnepp.

V bývalé výtopně v Proboštově na Teplicku sokolí pár už letos byl. „Samec i samice střídavě poposedávali na zábradlí ochozu, a když jsem vylezl až k nim, tak uletěli. Vyčistil jsem jim budku, vybral zbytky potravy a nasypal novou podestýlku,“ uvedl Beran. Zbytky kořisti ornitolog prohlíží a v ústeckém muzeu určuje. „Už na komíně mě upoutala jedna lebka s masivním zobákem. Byl to amazoňan modročelý, středně velký papoušek, který se z nabyté svobody asi dlouho neradoval. Měl smůlu, že letěl zrovna kolem proboštovského komína,“ řekl zoolog a výzkumný pracovník společnosti ALKA Wildlife.

Pro přípravu budek je nyní podle Berana nejvyšší čas, pokud počasí vydrží jako dosud, začnou sokolí páry pomalu ale jistě tokat. Kromě čištění budek ornitolog instaluje na místa fotopasti. „Prakticky všude jsem už během cest kolem sokolí přelety zaznamenal. Páry na stavbách totiž ani během zimy svá teritoria neopouštějí. Například ten tušimický s oblibou loví hned naproti elektrárně nad dnes již plně zrekultivovaným odkalištěm. To samé se týká párů z Prunéřova a Ledvic, také zimují v areálu elektráren a loví v okolí, které je pro ně na potravu díky rozmanitosti ptačích druhů velmi bohaté,“ uvedl Beran.

Loni na objektech ve vlastnictví ČEZ ornitolog sledoval deset párů sokola stěhovavého, což je prakticky desetina všech evidovaných sokolích párů v České republice. Šest z nich vyvedlo celkem 19 mláďat. Dva objekty s budkami zůstaly sokoly neobsazeny. „Bohužel tradičně se jedná o elektrárny Dětmarovice a Poříčí, kde po předchozích náznacích nebyl už třetím rokem sokol vůbec pozorován, a v budkách tak hnízdí poštolky,“ uvedl Beran.

První kovová sokolí budka na průmyslové stavbě v České republice byla nainstalována poprvé v roce 2011, a to na chladicí věži v elektrárně v Tušimicích. Od té doby bylo na stavbách Skupiny ČEZ vyvedeno minimálně 114 mláďat sokolů stěhovavých. Deset mláďat se jen loni vylíhlo v areálech skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově na Mostecku, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích na Mělnicku. Sokol hnízdí také v Českém středohoří. Do míst v okolí hnízdišť návštěvníci na jaře nemohou, kvůli hnízdění vzácných ptáků bývají uzavřené na několik týdnů některé lokality také v Českém Švýcarsku.

Autor: ornitolog V. Beran
Zdroj: ČTK