Česko a Polsko dnes uzavřely dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. ČR získá náhradu 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun). Polsko mimo jiné dostaví podzemní stěnu k zabránění odtoku podzemních vod z českého území a vybuduje ochranný val. ČR zároveň stáhne žalobu u Soudního dvora EU. Dokument dnes podepsali předseda české vlády Petr Fiala (ODS) a polský premiér Mateusz Morawiecki. Liberecký kraj, kterému z náhrad připadne 35 milionů eur (851 mil. Kč), je s dohodou spokojený. Kritizují ji naopak ekologické organizace, podle Greenpeace je protiprávní a neochrání české příhraničí a tamní zásoby vody.

Výše náhrady je kompromisem. Česko původně požadovalo až 50 milionů eur, Polsko nabízelo 40 milionů eur. Mezivládní transfer bude činit 35 milionů eur. Dalších deset milionů poskytne nadace těžební společnosti PGE, která důl provozuje. Poté co Česko peníze obdrží, stáhne žalobu u Soudního dvora EU. Podle Fialy by to mělo být v řádu hodin, nejpozději dnů.

Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítli.

Ve sporu dal dnes České republice za pravdu advokát Soudního dvora Evropské unie. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv nových prací v dole poblíž českých hranic na životní prostředí. Soud by měl verdikt vynést na jaře, pokud ovšem Česko žalobu stáhne, tak na rozsudek nedojde. Polsko ale podle mluvčího Evropské komise Adalberta Jahnze bude muset i tak zaplatit za dosavadní fungování dolu pokutu, která se přestane načítat až v okamžiku stažení žaloby.
Obě země se dnes dohodly na tom, že soudní dohled potrvá pět let.

Praha původně chtěla desetiletý dohled, Varšava dvouletý. Právě pětiletý dohled kritizuje bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zdůraznil, že důl má těžit až do roku 2044. Podepsání dohody ale ocenil.

Polsko se v dokumentu zavázalo například k opatřením, která by měla zlepšit ovzduší v regionu. Do dokončení těžební činnosti bude také zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. Fungovat bude též fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) mezistátní dohoda ochrání české obyvatele i krajinu a přinese také finanční kompenzace. Peníze použije Liberecký kraj na konkrétní projekty v nejbližším okolí dolu Turów na českém území – na výstavbu náhradních vodovodů a sítí. „Budou ale určeny také na sledování stavu budov, které jsou především nejblíže dolu v obci Uhelná, Oldřichov na Hranicích,“ řekl hejtman.

Před Strakovou akademií dodpoledne kvůli uzavření dohody demonstrovala desítka aktivistů. Přinesli transparenty, na nichž stálo třeba „Voda nad uhlí“, „Lhali jste nám“ nebo „Nestahujte žalobu, zastavte ilegální těžbu.“ Tvrdili, že česká vláda jednala netransparentně a smlouva nezaručuje ochranu životního prostředí v českém příhraničí. Greenpeace chce být v případu nadále aktivní. Dohodu odsoudili také členové studentského hnutí Fridays for Future, za špatnou ji na twitteru označil i Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, je v oblasti dominantním zaměstnavatelem. Obyvatelé z příhraničí se kvůli těžbě obávají zvýšeného hluku, prašnosti, a především ztráty zdrojů pitné vody. Už dnes voda ze studní u hranic mizí, dokládá to i monitoring České geologické služby.

Autor a zdroj: ČTK