Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dnes z floridského mysu Canaveral vynesla na oběžnou dráhu 105 družic. Na její palubě je i česká stopa v podobě nanodružice VZLUSat-2. Po startu, živě přenášeném on-line, první stupeň rakety hladce přistál na pozemní ploše na Floridě. Raketa Falcon 9 odstartovala v 16:25 SEČ z rampy 40. Šlo o třetí start v programu sdílených misí Small Satellite Rideshare společnosti SpaceX. S nákladem dnešní mise Transporter-3 se v programu na oběžnou dráhu dostaly už přes tři stovky družic. První stupeň rakety, který byl součástí dnešní mise, si úspěšně odbyl desátý start.

K pasažérům tentokrát patří také zhruba čtyřkilová nanodružice VZLUSat-2 vyvinutá v pražském Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ). Jde o družici k ověření nových technologií, jejím hlavním přístrojem jsou dvě kamery sloužící k podrobnému pozorování a pořízení detailního snímku Země. Je to devátá tuzemská družice a třetí družice kategorie CubeSat z Česka. Podle zástupců VZLÚ bylo vynesení české družice několikrát odloženo, původně se měla vydat na oběžnou dráhu už loni v lednu.

Nanodružice nese na palubě také dva detektory gama záření a detektor částic 2SD pro mapování kosmického počasí a ionizujícího záření na oběžné dráze, za kterými stojí tuzemské vědecké týmy.
Detektor částic 2SD vyvinuli vědci z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Na oběžné dráze Země je od roku 2019 už jeden detektor částic 2SD, na kterém pracovali tuzemští vědci. Nynější přírůstek podle ČVUT vedle měření počtu částic a jejich individuální identifikace dokáže také určit směr jejich letu a jejich energii. Studium vesmírného počasí a ionizujícího záření na oběžné dráze má v budoucnu pomoci ochránit přístroje i lidské posádky před kosmickým zářením.

Odborníci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně pak spolupracovali na dvojici detektorů gama záření. Vědci chtějí postupně vytvořit flotilu detektorů, které by postupně pokryly celou oblohu. Díky získaným datům by lokalizovali místa, odkud záblesky gama záření pocházejí, a prováděli další měření a pozorování. První z těchto detektorů byl na oběžnou dráhu vynesen loni v březnu.

Program Small Satellite Rideshare společnost SpaceX vyhlásila v srpnu 2019. Program umožňuje menším zákazníkům vynést na oběžnou dráhu jejich zařízení. Mise Transporter-1 loni v lednu do vesmíru vynesla 143 družic, druhý start v červnu 2021 dopravil na oběžnou dráhu 88 družic.

Autor: ČTK

Zdroj: ČTK