V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se na konci loňského roku narodily dvě antilopy, která patří k nejmenším na světě. Jde o miniaturní samici africké antilopy dikdik Kirkův a samici chocholatky červené. Obě antilopy jsou na chov náročné a v zoologických zahradách se objevují vzácně. Jejich množení je podle dvorských chovatelů rarita, řekl mluvčí zoo Michal Šťastný.

U chocholatky červené jde teprve o druhé narozené mládě v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. První se narodilo v roce 2020 ve Dvoře Králové stejné matce jako nyní a dvorská zoo za odchov tehdy dostala cenu Bílý slon za nejvýznamnější odchov savců v českých a slovenských zoo. Podle světové databáze ZIMS se loni v zoologických zahradách narodilo pouze 12 chocholatek červených.
Chocholatka červená nebo také křovinná váží v dospělosti kolem 13 kilogramů a v kohoutku měří asi 40 centimetrů. Obývá lesy střední a jižní Afriky. Ohrožuje je lov pro maso a ztráta přirozeného prostředí. Na celém světě v zoologických zahradách žije 40 chocholatek červených, z toho 28 jedinců žije v 11 institucích Evropy.

Mládě chocholatky narozené ve Dvoře Králové má nyní kolem jednoho kilogramu. Ošetřovatelé malé samičce říkají Kaia a zatím vyrůstá po boku matky. Ošetřovatelé ji však krmí náhradní stravou. „Nejsme si jisti, že pije. Ve stáji jsme proto instalovali kameru, která chování dvojice sleduje,“ uvedl zoolog Luděk Čulík.

Miniaturní antilopa dikdik Kirkův je kromě velikosti zvláštní malým chobotem, kterým se přizpůsobila k životu v horkých a suchých polopouštích Afriky. Antilopa v dospělosti váží tři až šest kilogramů a dorůstá výšky 30 až 40 centimetrů. Safari park dikdika naposledy rozmnožil loni po předchozí šestileté pauze. Safari park chová dikdiky od roku 2002. Zatím se ve Dvoře Králové narodilo 25 mláďat.
Rodiči malého dikdika jsou opět Debra a Landi. „Malé samici říkáme Doris a odchov probíhá zatím bez problémů. Jak ukázala kontrola, je mládě zdravé a vitální,“ uvedla vrchní ošetřovatelka Monika Darvašová. Obě mláďata malých antilop zůstávají i s matkami v teple zimních stájí. Do venkovních výběhů se vypraví, až to dovolí počasí. Dvorská zoo patří kraji a zaměřuje se na Afriku Je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o 21 procent na 543.772 lidí, byla tak nejvyšší za posledních 12 let.

Autor: Safari Park Dvůr Králové
Zdroj: ČTK