Environmentální debaty o výživě lidí se v posledních letech omezily na to, jakým způsobem, a jak moc omezit konzumaci masa. Dle nejrůznějších studií je dieta veganů (3 % světové populace) a vegetariánů (5 % světové populace) teoreticky udržitelnější než strava zbývajících 92 % světové populace.

Klasifikace potravin NOVA

Tento systém rozlišuje potraviny na čtyři kategorie podle povahy, rozsahu a účelu průmyslového zpracování potravin.

  1. Nezpracované a minimálně zpracované potraviny (např. ovoce, zelenina, maso).
  2. Zpracované ingredience (např. máslo, sůl).
  3. Zpracované potraviny (např. šunka, pivo, víno).
  4. Ultra procesně zpracované potraviny

Právě tyto ultra procesně zpracované potraviny, jsou vyráběny průmyslovou cestu a obsahují 5 a více ingrediencí. Jsou také velice kalorické a obsahují např. ztužené tuky, cukry a barviva. O těchto potravinách se kromě jejich nízké ceny a vysoké trvanlivosti nedá říct mnoho dobrého. Tím, že je jejich výživová hodnota nízká, lidskému zdraví moc neprospívají. Tyto potraviny jsou také v současnosti spojovány s výskytem civilizačních chorob (např. obezita či cukrovka II. typu).

Jak velký je problém těchto potravin?

Na začátek je vhodné zmínit to, že 20-35 % poživatin se nezkonzumuje a vyhodí. Američané ročně spořádají poživatin okolo 1 000 kg na osobu, Češi je dotahují se svými 800 kg na osobu. Podíl spotřeby potravin v oblasti IV. kategorie výrazně roste, v Česku tvoří okolo 30 % jídelníčku, ve Státech je to téměř dvojnásobek.

Zjistit konkrétní dopady potravin těchto kategorií se pokusili badatelé z pěti univerzit. Tento experiment trval 30 let a byl proveden v Brazílii, která si buduje poměrně velkou závislost na potravinách IV. kategorie. Od roku 1987 přinesla studie tyto výsledky:

Podíl v kategoriích I. a II. postupně klesá, a to ze 79 % na současných 65 %. Na druhé straně podíl IV. kategorie narůstá, a to z 10 % na současných 23 %. Měřitelné indikátory ukazují, že u II. kategorie se snížily (emisní bilance se snížila o 18 %, vodní stopa o 17 %, ekologická stopa o 13 %) a u IV. kategorie extrémně narostly (emisní bilance se zvýšila o 245 %, vodní stopa o 233 %, ekologická stopa o 183 %. Více informací se dozvíte zde.

Autor: ekolist.cz

Zdroj: ZDE