Lesy ČR obnovily za 2,5 milionu korun vodní nádrž Lipinka nedaleko Lokte na Benešovsku. Po úpravách zadržuje splaveniny i vodu v krajině a prospívá vodomilným rostlinám i živočichům. Součástí obnovy bylo i vybudování hráze i bezpečnostního přelivu, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Rekonstrukce začala v únoru, kolaudace byla v listopadu. Lipinka nyní podle Jouklové zachytí splaveniny ještě předtím, než by se dostaly do vodárenské nádrže Švihov, která slouží jako zdroj pitné vody. Zároveň zadrží vodu v krajině a zlepší podmínky vodních a mokřadních rostlin a živočichů. V zatopené mělké části mají pásmo úkrytů.

Po odtěžení sedimentu z retenčního prostoru bylo třeba vybudovat zemní hráz i bezpečnostní přeliv opevněný kameny. Nový je i betonový požerák, který slouží k manipulaci s vodou. Obnovená přednádrž do budoucna omezí zanášení Lipinky,“ uvedl náměstek oblastního ředitele Lesů ČR Pavel Převor. Na ploše 0,4 hektaru je tak nyní podle něj možné zadržet až 4100 metrů krychlových vody.

Autor: Lesy ČR

Zdroj: ČTK