Snížení emisí těžkých kovů i přípravu ekologických projektů obcí z Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima podpoří dvě nové dotace Ministerstva životního prostředí (MŽP). Resort v nich nabídne celkem 40 milionů korun. Příjem žádostí začne v prvních měsících příštího roku. Za MŽP o tom dnes informoval Ondřej Charvát. Obě výzvy jsou součástí Národního programu Životní prostředí. Pro výzvu, která má pomoci čistšímu ovzduší, vyčlenil rezort 30 milionů korun. Dotace pomůže snížit emise těžkých kovů a odstranit zápach z průmyslových areálů a jiných provozů.    

Dotace podpoří opatření, která jdou nad rámec zákonných povinností jednotlivých provozovatelů. Dají se za ně pořídit technologie na snížení vypouštění vybraných těžkých kovů, konkrétně olova, arsenu, kadmia, niklu a rtuti, jako například tkaninové filtry,“ popsal Charvát. Peníze lze také využít na zařízení či změny technologických postupů, které sníží emise pachových látek. „Sem se například řadí opatření jako zakrytování a odsávání odpadního plynu z technologie s následným čištěním pomocí koncového zařízení na omezování zápachu přes biofiltry, plazmové čištění, ozonizér a další technologická řešení,“ dodal Charvát.

Dotace je především pro podnikatele, fyzické osoby, obce a kraje. „Jedná se o vlastníky, nájemce nebo provozovatele technologií, podílející se na znečišťování ovzduší. Maximální výše podpory je 60 procent celkových způsobilých výdajů, na jeden projekt je možné získat až deset milionů korun,“ upřesnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. „Oproti předchozím výzvám jsme navíc navýšili podporu na projektovou přípravu z pěti na deset procent,“ upozornil Valdman. Fond dotaci administruje. Zájemci o ni mohou požádat od 15. ledna příštího roku do 15. ledna 2023 nebo do vyčerpání alokace.

Deset milionů korun je pak v druhé výzvě určené členům Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima. Příspěvek mohou příjemci použít na zpracování Akčních plánů pro udržitelnou energii a klima, organizaci Místních dnů pro klima a energii nebo zřízení pracovního místa. Obce, dobrovolné svazky obcí nebo místní akční skupiny mohou získat 250.000 až dva miliony korun. Výzva odstartuje 14. února 2022. Žádosti je možné předložit do 8. srpna téhož roku nebo do vyčerpání celkové vyčleněné částky.

Obce, které jsou členy Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima, se dobrovolně zavázaly ke snížení emisí CO2 nejméně o 40 procent do roku 2030 a k rozvoji adaptačních opatření na změnu klimatu. Podle Valdmana se v současnosti k iniciativě hlásí 80 tuzemských měst a obcí. Účast v paktu je zdarma, zapojená obec však podle MŽP získává metodickou podporu, možnost sdílení dobré praxe s ostatními členy Paktu a širší možnosti propagace svých aktivit i jejich financování.

Autor: MŽP

Zdroj: ČTK