V geoparku Ralsko pokračuje výsadba Aleje vzpomínek, která připomíná zaniklé obce bývalého vojenského prostoru v Ralsku na Českolipsku. V sobotu budou zaměstnanci geoparku s dobrovolníky sázet jabloně a hrušně naroubované původními odrůdami, které přežily jako připomínka někdejšího osídlení. Zapojit se může i veřejnost, řekla ředitelka geoparku Lenka Mrázová.
Alej, která vyrůstá podél cesty do bývalé obce Dolní Novina, poskytne v budoucnu stín cyklistům na frekventované cyklostezce, kterou vybudovaly Vojenské lesy a statky.

Na podzim pak budou moci turisté a cyklisté ochutnat ovoce, které zde zanechali naši předchůdci,“ doplnila Mrázová. Tři desítky ovocných stromů, které tvoří první část aleje, vysadili lidé z Národního geoparku Ralsko za podpory Nadace ČEZ už loni. Letos bude výsadba pokračovat dalšími 30 stromy.
Letošní novinkou bude navíc vysazení dvou stromů na zahradě Základní školy Mírová v Mimoni a Základní školy v Kuřívodech.

Děti se budou moci podílet na výsadbě a péči o stromy a pozorovat, jak strom přirozeně roste a žije v různých ročních obdobích. Navíc se dozví více o životě, který kdysi vzkvétal v krajině, která je nyní jejich domovem,“ řekla Mrázová. Hlavním partnerem projektu sázení stromů do školních zahrad jsou Vojenské lesy a statky.

Cílem projektu Alej vzpomínek je obnova historických alejí v místech zaniklých obcí a záchrana místy unikátních regionálních odrůd jabloní a hrušní, které geopark na svém území mapuje od roku 2016. V evidenci má už přes 300 stromů ze zaniklých obcí, jako jsou Kostřice, Křída, Holiček, Ostrov nebo Jabloneček.

„Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít,“ doplnila ředitelka. Určit odrůdu původních stromů je podle ní velmi obtížné až nemožné, protože mnohdy chybí srovnání, proto se na určování podílejí odborníci z Česka a Saska. Samotné roubování zajišťuje zahradník Vlastimil Kocourek a zemědělská škola Libverda v Děčíně.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před pěti lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád – nejprve československé, pak německé a nakonec sovětské. Geopark Ralsko se teď snaží vrátit do oblasti život.

Autor: geopark Ralsko

Zdroj: ČTK