Česká energetická skupina Solek vybuduje v Chile až 28 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu až 200 megawattů. Na výstavbu uzavřela smlouvu s jedním z fondů americké investiční společnosti BlackRock.

V Chile firma stavěla solární elektrárny už dřív. Solek se zaměřuje na projektování, výstavbu a provoz fotovoltaických elektráren, smlouvu o výstavbě a prodeji solárních projektů v Chile uzavřela prostřednictvím své tamní dceřiné společnosti. Součástí transakce je dohoda, že Solek bude solární elektrárny také provozovat. Plánované projekty budou spadat pod chilský program distribuované výroby elektřiny, který má jihoamerické zemi pomoci stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Jde o významný strategický krok k navázání spolupráce s předními infrastrukturními investory, kteří jsou klíčoví pro další růst skupiny Solek, a to nejen v Chile, ale i dalších zemích,“ uvedl zakladatel a šéf skupiny Solek Zdeněk Sobotka. V přípravné fázi výstavby jsou zatím solární elektrárny s instalovaným výkonem 34,5 megawattu. Většina z nich má vzniknout v oblastech s velmi dobrým slunečním zářením zejména v regionech, kde kvůli přibývání obyvatel a rozvinutému těžebnímu průmyslu roste poptávka po elektřině.

Skupina Solek od založení v roce 2010 vybudovala desítky projektů fotovoltaických elektráren v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Chile. Letos v létě začala stavět solární elektrárnu také na Kypru. V samotném Chile postavila zatím 20 projektů s celkovým instalovaným výkonem 110 megawattů a do konce roku zde přibudou elektrárny s výkonem dalších 54 megawattů.

Autor: Solek

Zdroj: ČTK