Podíl neočkovaných učitelů v Pardubickém kraji činí v jednotlivých školách od několika procent až po zhruba jednu čtvrtinu. Od pondělí musí mít neočkovaní pedagogové při výuce nasazené respirátory, což podle ředitelů plně akceptují, zjistila v anketě ČTK. Epidemie koronaviru se v republice zhoršuje, nosit respirátory nařídila vláda.          


Například v Základní škole Třebovská v Ústí nad Orlicí je očkovaných 75 procent učitelů. „Uvědomují si (neočkovaní učitelé), že nařízení musí dodržovat, žádná revolta nenastává. Jestli se přidají do řad očkovaných učitelů, to nedokážu odhadovat. Možná to udělají až poté, co by nastala povinnost pravidelného testování,“ řekl ředitel Pavel Svatoš.

Učitelé měli přednostní možnost se v minulých měsících očkovat, vedení školy jim nabízelo termíny a vysvětlovalo smysluplnost očkování. „Uvolňovali jsme je ze zaměstnání. U jedné kolegyně byla reakce po očkování, vše jsme řešili vstřícným způsobem, byli jsme rádi, že jsme očkované jedince získávali,“ řekl Svatoš.

Střední škola průmyslová strojnická, technická a Vyšší odborná škola Chrudim má neočkovaných učitelů jen několik. Jsou mezi nimi i kantoři, kteří jsou ve lhůtě po prodělání covidu-19, někteří další kvůli zdravotnímu stavu být očkováni nemohou. „Je minimum kolegů, kteří musí dodržet nošení respirátoru. Krajský úřad nám poslal možnost, že by přijel mobilní očkovací tým i k nám. Někteří z neočkovaných kolegů se už přihlásili. Když to bude nastavené tak, že se budou muset testovat, všude s tím prokazovat, co jiného jim zbude?“ řekl ředitel František Mihulka.

Studenti jsou v této škole poměrně dost očkovaní. Nákaza se jí vyhýbá. Covid-19 měl jeden student, který se ale nakazil mimo školu. Běžných respiračních onemocnění je mezi studenty víc, dodal Mihulka.
Mezi sedmi desítkami pedagogů Základní školy Benešovo náměstí v Pardubicích nemá očkování asi deset z nich. „Některé učitelky jsou mladé, mohou být i těhotné. Je to těžké odsuzovat, že nejsou očkované. Všechny neočkované jsem informovala o postojích vlády, nařízeními se budeme řídit,“ řekla ředitelka Ema Jičínská.

Škola aktuálně nemá žádnou třídu v karanténě, od začátku školního roku byla v karanténě jen jedna třída. Větší výskyt nákazy se škole nebyl, dodala ředitelka. V jiných krajích, kde je víc nakažených, školy prodloužily podzimní prázdniny, jsou jich desítky. Žáci jsou tak doma už od pondělí, ne až od středy.

V Pardubicích k tomu přistoupila jediná škola z 18 ZŠ zřizovaných městem. „Jediná ZŠ Družební dala dětem v pondělí a úterý ředitelské volno, protože mají nárůst případů a více tříd v karanténě,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Zdroj: ČTK