V roce 2013 zveřejnila Organizace spojených národů vědeckou publikaci ohledně neudržitelné produkce masa a jako alternativu nabídla cvrččí protein. Tři mladíci z Česka se chopili příležitosti a prorazili na světový trh se svým start-upem Sens. Mimo jiné také postavili největší cvrččí farmu na světě.

Cvrčci mají potenciál být nejlevnějším a zároveň nejšetrnějším zdrojem bílkovin. Kvůli mnohaletým výzkumům v oblasti chovu například kuřat je ale v současnosti cvrččí protein na přepočet stále ještě dražší alternativou. Nicméně to, co bylo v roce 2016 pouhým nápadem, skončilo po úspěšné kampani na crowdfundingové platformě pro financování projektů Kickstarter nebývalým úspěchem.

Dle dostupných informací firma Sens obdržela v roce 2020 investici v hodnotě 1,9 milionu eur. Konzumentem je ostatně i řídící partner Reflex Capital Ondřej Fryc, který k investici říká: „Obor alternativních potravin, reprezentovaný například mediálně známým Beyond Meat, je neuvěřitelně rostoucí a my věříme, že Sens v kombinaci s výrobní základnou v Thajsku má skvělou výchozí pozici globálně uspět.“ Odkaz na celý článek naleznete zde.

Co má ale celý koncept společného s farmou budoucnosti? Za farmy budoucnosti jsou obvykle považovány prostory, které umožňují takzvané vertikální farmaření. Produkce tedy není budována do šířky, kde zabírá plochu, ale do výšky. Vertikální farmaření vzniklo původně jako koncept NASA, ale nyní první farmy vznikají i u nás v Česku.

Co se týká zemědělství, je vertikální farmaření vhodné spíše pro různé druhy listové zeleniny. Zelenina je pěstována v tzv. hydroponiích a díky tomuto živnému roztoku se rostlinám neobvykle daří. Díky tomuto způsobu farmaření je uspořena plocha, spotřeba vody klesá až o 90 % a díky speciálnímu osvětlení je možné farmu umístit v podstatě kamkoliv.

Informace o vertikálním farmaření naleznete na těchto webových stránkách.

Tento koncept využívá právě i firma Sens, kde se ukázal tento typ farem nejvhodnější pro chov cvrčků na cvrččí protein.

Více informací o farmaření firmy Sens se dozvíte zde.

Autor: Ekoosvěta