O odchyt a kroužkování ptáků na Anenských rybnících u Plané na Tachovsku byl dnes velký zájem, dorazilo téměř pět desítek dětí i dospělých. Akce se konala v rámci Festivalu ptactva, který tu pravidelně pořádá Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) se Správou CHKO Český a Slavkovský les. Přírodovědcům se dnes podařilo odchytit hlavně sýkory nebo červenky. Tyto druhy se zde na podzim pravidelně vykytují především kvůli potravě.

Odchyt ptáků děláme do nárazových sítí, které se postaví do vhodného prostředí. Abychom si trochu pomohli, tak pouštíme nahrávky hlasů ptáků, které přitáhnou k síti větší zájem jednotlivců. Pro tyhle účely pouštíme směs druhů ptáků, abychom nalákali více druhů,“ řekla Milena Prokopová ze správy CHKO Český les.

Na sítě, které ornitologové postavili brzo ráno, se podařilo chytit okolo 20 ptáků. Zachytila se sýkora koňadra, modřinka a lužní, dále konipas horský, pěnice černohlavá a červenka obecná. Jejich počet byl vzhledem k současnému ročnímu období podle Prokopové velký. Opeřenci se v době podzimního tahu shromažďují u rybníků, které jsou v tuto chvíli vypuštěné, zejména z důvodu potravy, hlavně hmyzu. Poté na zimu migrují na jih.

Přírodovědci dávali odchytnutým opeřencům stříbrný kroužek se sériovým číslem. Mohou tak při dalším odchytu zjistit, jak ptáci migrují. Dále určili a zaznamenali jeho druh, pohlaví, přibližné stáří, váhu a změřili délku křídel a ocasu. Zájemci si dnes mohli vyzkoušet i pozorování ptactva statickým dalekohledem.

Autor: AOPK

Zdroj: ČTK