Pracovníci městské organizace Lesy hlavního města (LHMP) vysadí na podzim 83.900 sazenic lesních dřevin. Skoro polovina z nich je určena na osazení plochy v blízkosti přírodní památky Lítožnice na východě Prahy, kde vzniká nový les, sdělila mluvčí LHMP Petra Fišerová. Letos na jaře lesníci zasadili 112.000 stromů, v loňském roce to bylo 206.000 sazenic.

Na nový les u přírodní památky Lítožnice poputuje v podzimním období 38.400 sazenic. Les vzniká na ploše o rozloze 5,3 hektaru mezi pražskými městskými částmi Běchovice, Dubeč a Koloděje. V oblasti, kde loni skončila obnova Lítožníckého rybníku a na korytě Říčanského potoka vznikly nové tůně, sázeli lesníci stromky už na jaře. Tehdy šlo o 53.000 sazenic. Zalesňovat se budou rovněž uvolněné paseky v Kunratickém a Milíčovském lese, v Chuchelském háji a v dalších lesích a výsadbách v metropoli. Tam by mělo přibýt zhruba 45.500 sazenic, díky nimž zaniknou holiny vzniklé mimo jiné odstraněním stromů napadených kůrovcem.

Podzimní výsadby se mohou zúčastnit zájemci z řad veřejnosti. Lidé mohou stromky sázet na pasece ve východní části Kunratického lesa v sobotu 23. října od 10:00 do 16:00. Akce se koná při příležitosti Dne stromů, který se v Česku slaví 20. října, uvedla Fišerová.

Druhová skladba pražských lesů a parků se mění v souvislosti s výskytem kůrovce, který ničí převážně smrky. Ty se proto v městských lesích podle LHMP již delší dobu nevysazují. V pražských lesích je v současnosti podle Fišerové smrk zastoupen asi z tří až čtyř procent, v roce 2019 to bylo okolo šesti procent. V nynější výsadbě převažují listnaté druhy, a to zvláště duby, buky, lípy, habry a javory. Z jehličnatých druhů se sází jedle, borovice nebo modříny.

Nejvíce byla podle mluvčí zeleň v pražských lesích kůrovcem postižená v období od roku 2017 do roku 2020. Letos zatím byla ve srovnání s loňským rokem aktivita škůdce nižší, nicméně přesto se vyskytoval v lokalitách, kde jsou zastoupené smrky. Nejčastěji tak museli lesníci proti kůrovci zasahovat v Kunratickém lese. Aktivita škůdce byla podle Fišerové nižší v souvislosti s poměrně chladnou a deštivou první polovinou tohoto roku.

O lesy se v Praze stará organizace Lesy hlavního města, jejímž vlastníkem a zřizovatelem je hlavní město. Společnost vznikla v roce 1992 a nyní se stará nejen o lesy, ale i o zahrady, parky a vodní toky v metropoli. V Praze je přibližně 5000 hektarů lesů včetně soukromých, což je asi deset procent z celkové rozlohy města.

Autor: LHMP

Zdroj: ČTK