Votice na Benešovsku získaly dotaci na odstranění černé skládky na Polském vrchu, práce začnou na podzim. Město by díky tomu mohlo obnovit zdroj vody z kontaminovaného vrtu v prameništi Kouty, a zlepšit tak zásobování pitnou vodou. Celkové náklady jsou 20,7 milionu korun, dotace od ministerstva životního prostředí pokryje 17,5 milionu Kč, řekl starosta Jiří Slavík (TOP 09).

Město se zhruba 4500 obyvateli používá vodu z několika vrtů. Nejvydatnější z nich však musel být před několika lety odstaven kvůli znečištění chemikáliemi. Zjistilo se, že původcem je černá skládka z minulého režimu na Polském vrchu. Podle Slavíka jde o malý lom, který byl kdysi zavezen neznámými látkami.

Radnice si zpracovala projekt na vyčištění skládky, získala dotaci a vybrala již i zhotovitele. Po odtěžení chce město vrt na Polském vrchu vyčistit a využívat tento zdroj vody. Votice mají při dlouhodobějším suchu problém s nedostatkem pitné vody. Radnice chce dosavadní zdroje do budoucna posílit. Jako nejvhodnější řešení se nabízí napojení na přivaděč vody v koridoru budoucí dálnice D3, zájem o to budou mít podle Slavíka i další obce z okolí. „V letošním roce ten problém samozřejmě není tak výrazný, ale zdaleka ještě nedošlo k doplnění podzemních vodních zdrojů,“ dodal starosta.

Autor: Votice

Zdroj: ČTK