Specializovaná papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku má z pražské zoo zapůjčený nový druh, a to papouška mnišího. Do Prahy naopak putovali kognové smaragdoví, což je nejjižněji žijící papoušek na světě.

Z Bošovic pro Rákosův pavilón v pražské zoo tento týden zapůjčili čtyři odchované papoušky druhu kogna smaragdový jižní. Zakladatel zoo v Bošovicích Vlastimil Škrhák uvedl, že bošovická zahrada je jedinou v Evropě, která tento druh vystavuje a chová v kolonii. Celkem jich má deset párů, kterým se každým rokem líhnou mláďata. Loni jich bylo deset, z toho dva páry putovaly do Prahy, letos je mláďat 14.

Z pražské zoo do Bošovic putovalo zatím pět papoušků mniších. „Šlo o loňská mláďata. Přibýt by mělo ještě pět letošních, budeme mít tedy deset chovných párů,“ uvedl Škrhák. Papoušci mniší jsou jediným druhem papoušků, kteří nehnízdí v dutinách, ale staví si hnízdo z větviček a prutů.

Papouščí zoo v Bošovicích je ojedinělá svou specializací. Veřejnosti se otevřela 1. srpna 2011 a momentálně chová více než 250 papoušků v 54 druzích od nejmenších papoušíčků po velké ary. S pražskou zoo spolupracuje dlouhodobě.

Autor: ZOO v Bošovicích

Zdroj: ČTK