Realistické možnosti ochrany životního prostředí bez vyhraněných postojů by měla nabídnout konference (29.6.) o tom, zda musí být ekologie alarmistická. Naplánovali ji senátní výbor pro životní prostředí a místopředseda horní komory Jiří Oberfalzer (ODS).

„Debata o ochraně životního prostředí se ve virtuálním prostoru ráda vyhraňuje do extrémních poloh typu: jsme na prahu klimatické apokalypsy, nebo naopak zelené totality,“ uvedl Oberfalzer. Konference má proto podle něj dát prostor pro věcnou a klidnou debatu o současných ekologických výzvách a realistických řešeních.

Organizátoři na konferenci pozvali geologa a klimatologa Václava Cílka a biologa Petra Pokorného z Akademie věd, jehož tématem jsou změny klimatu v historické perspektivě. Tématem dalšího biologa Davida Štorcha je biodiverzita. Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička si vzal za téma opatření proti suchu a povodním v české krajině.

Evropské zelené dohodě, tedy plánu Evropské komise (EK) na přeměnu Evropy v klimaticky neutrální kontinent do roku 2050, se budou věnovat europoslanec Alexandr Vondra a zmocněnec ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Klimatická neboli uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje například výsadbou stromů tolik emisí, kolik vyprodukuje. Plán počítá s přechodem na obnovitelné zdroje energie, zavedení uhlíkové přeshraniční daně na dovozy zboží znečišťujícího ovzduší nebo zpřísnění závazků snížení emisí skleníkových plynů k roku 2030 na 55 procent.

Zdroj: ČTK