Teplárna Kladno postupně více využívá biomasu jako palivo vedle uhlí. V budoucnu by biomasa měla tvořit až deset procent celkového objemu paliva, což dovoluje její technologie. Minulý rok teplárna vyrobila téměř 22.000 megawatthodin elektřiny z obnovitelných zdrojů (dřevní štěpky), řekla mluvčí teplárny Markéta Čapková. Celkem loni teplárna vyrobila zhruba 1,900.000 megawatthodin elektřiny.

Biomasou teplárna nahradila téměř 10.000 tun uhlí a zmenšila tak množství emisí. Podle mluvčí uspořila více než 15.000 tun fosilního oxidu uhličitého s přispěním efektivního odsíření. „Naším hlavním cílem je co nejvíce snižovat množství vypouštěných emisí do ovzduší, a tím omezit negativní vliv výroby energie na naše okolí,“ uvedl ředitel Teplárny Kladno Milan Prajzler.

Teplárna Kladno minulý rok spotřebovala přes 1,1 milionu tun hnědého uhlí a téměř 1,2 milionu metrů krychlových zemního plynu, vyplývá ze zveřejněného dokumentu.

Od roku 2019 je zařízení součástí energetické skupiny Sev.en Energy, patří mezi největší výrobce energie v České republice a zaměstnává 250 lidí. Společnost vyrábí teplo pro město Kladno a jeho více než 15.000 domácností a firem.

Zdroj: ČTK