Žďár nad Sázavou 29. ledna (ČTK) – Ve Žďáru nad Sázavou dnes začali energetici osazovat na vedení vysokého napětí spirály, které jsou lépe vidět, a tím chrání ptáky před nárazy do vodičů. Nové ochranné prvky zatím instalovali u vodní nádrže Staviště, kde vloni po nárazu do drátů zahynuly dvě labutě.

Následně by se měly stejné prvky objevit i na vedení přes vodní plochu, sdělil Jan Volek z energetické firmy EG.D (do loňska E.ON). Firma uvedla, že tento typ ochranného prvku použila na vodiče venkovního vedení vysokého napětí první v Česku. „Dobré zkušenosti s tímto novým ochranným prvkem již mají kolegové ze Slovenska,“ uvedl Volek. „Obecně linky elektrického vedení představují pro ptáky v krajině veliký problém,“ řekl ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Uvedl, že podle monitoringu provedeného asi před pěti lety hyne na linkách elektrického vedení v ČR za rok pravděpodobně okolo 100.000 ptáků. Zhruba 70 procent ptáků hyne po zásahu elektrickým proudem, když dosednou na sloup. „Trochu menší je část ptáků, kteří narazí do vodičů. Každopádně jsou to obrovská čísla,“ řekl.

Na sloupech vysokého napětí se zraňují větší druhy ptáků, vedle dravců třeba sovy nebo čápi. Tam už se ochránci dohodli s energetiky, kteří už osazují typy sloupů bezpečné pro ptáky. „Teď se soustředíme na tu druhou problematiku nárazu do vodičů. Naším cílem je, abychom vodiče zviditelnili pro ptáky tak, aby je zaregistrovali na větší vzdálenost a stihli se jim vyhnout,“ uvedl Hlaváč.
Zvlášť velké riziko se týká vodních ptáků. Některé druhy jsou aktivní hlavně za soumraku a v noci, nad rybníky a v údolí řek také snižují viditelnost mlhy. Nejčastěji se najdou zraněné labutě. „Je to veliký pták a když vodič uvidí třeba na vzdálenost deseti 15 metrů, už nedokáže změnit směr letu,“ řekl.
Zabezpečování proti nárazu ptáků se už nějakou dobu dělá na linkách velmi vysokého napětí, při rekonstrukcích a nových stavbách. Pracovníci ochrany přírody teď ve spolupráci s energetiky podle Hlaváče připravují metodický pokyn ministerstva životního prostředí, který bude obsahovat pravidla zabezpečení u vedení vysokého napětí v rizikových lokalitách.

Zdroj: ČTK