Spotřeba léčebného konopí v Česku meziročně vzrostla a to čtyřnásobně. V roce 2019 bylo pacientům poskytnuto 17 kilo léčebného konopí, v roce 2020 se zvýšila spotřeba na 66,8 kilogramů. Data zveřejnila Státní agentura pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Vzrostl i počet lékařů, kteří konopí předepisují, a rovněž pacientů, kteří jej užívají.

Na konci roku 2019 konopí užívalo 434 pacientů, na konci roku 2020 to bylo 1103 pacientů. Léčebné konopí užívají pacienti mimo jiné na tišení bolesti například u rakoviny či artritidy, dále lidé s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou nebo AIDS.

Pacient má od 1.1.2020 nárok na úhradu 90% ceny IPLP pro konečného spotřebitele u 30 g konopí pro léčebné použití, případně možnost úhrady vyššího množství konopí pro léčebné použití na základě schválení revizním lékařem. 

Konopí pro léčebné použití

Konopí pro léčebné použití jsou usušená vrcholičnatá samičí květenství rostliny Cannabis sativa L. (konopí seté) nebo Cannabis indica L. (konopí indické).  Hlavní účinné látky představují kanabinoidy, mezi nimiž vynikají svým účinkem Δ-9-tetrahydrocannabinol (THC) a cannabidiol (CBD). Dalšími obsahovými látkami jsou zejména silice, terpeny, flavonoidy a alkaloidy. 

Za účinky konopí jsou zodpovědné kanabinoidy (THC, CBD) v kombinaci s dalšími látkami.

Konopí pro léčebné použití je na českém trhu legálně dostupné ve formě individuálně připravovaného léčivého přípravku vydávaného v lékárnách.  Používá se jako podpůrná léčba u závažných zdravotních obtíží, jako je chronická neutišitelná bolest, neuropatická bolest, neurologická onemocnění, roztroušená skleróza, nevolnost, zvracení a nechutenství v souvislosti s onkologickou léčbou a s léčbou infekce HIV, revmatoidní artritida, a dalších. 

Konopí, které je určeno pro léčebné použití, je produkováno na úrovni léčivé látky a jeho pěstování striktně podléhá zákonným předpisům. Takovéto konopí vždy obsahuje přesně definované množství účinných látek a do lékáren je dodáváno v odpovídající kvalitě, která je stanovena právními předpisy. 

Zdroj: SAKL (Státní agentura pro konopí pro léčebné použití (SAKL)), dostupné na: http://www.sakl.cz/home/zakladni-informace, ČTK