Environmentální debaty o výživě lidí se v posledních letech omezily na to, jakým způsobem, a jak moc omezit konzumaci masa. Dle nejrůznějších studií je dieta veganů (3 % světové populace) a vegetariánů (5 % světové populace) teoreticky udržitelnější než strava zbývajících 92 % světové populace.
Klasifikace potravin NOVA
Tento systém rozlišuje potraviny na čtyři kategorie podle povahy, rozsahu a účelu průmyslového zpracování potravin.
- Nezpracované a minimálně zpracované potraviny (např. ovoce, zelenina, maso).
- Zpracované ingredience (např. máslo, sůl).
- Zpracované potraviny (např. šunka, pivo, víno).
- Ultra procesně zpracované potraviny
Právě tyto ultra procesně zpracované potraviny, jsou vyráběny průmyslovou cestu a obsahují 5 a více ingrediencí. Jsou také velice kalorické a obsahují např. ztužené tuky, cukry a barviva. O těchto potravinách se kromě jejich nízké ceny a vysoké trvanlivosti nedá říct mnoho dobrého. Tím, že je jejich výživová hodnota nízká, lidskému zdraví moc neprospívají. Tyto potraviny jsou také v současnosti spojovány s výskytem civilizačních chorob (např. obezita či cukrovka II. typu).
Jak velký je problém těchto potravin?
Na začátek je vhodné zmínit to, že 20-35 % poživatin se nezkonzumuje a vyhodí. Američané ročně spořádají poživatin okolo 1 000 kg na osobu, Češi je dotahují se svými 800 kg na osobu. Podíl spotřeby potravin v oblasti IV. kategorie výrazně roste, v Česku tvoří okolo 30 % jídelníčku, ve Státech je to téměř dvojnásobek.
Zjistit konkrétní dopady potravin těchto kategorií se pokusili badatelé z pěti univerzit. Tento experiment trval 30 let a byl proveden v Brazílii, která si buduje poměrně velkou závislost na potravinách IV. kategorie. Od roku 1987 přinesla studie tyto výsledky:
Podíl v kategoriích I. a II. postupně klesá, a to ze 79 % na současných 65 %. Na druhé straně podíl IV. kategorie narůstá, a to z 10 % na současných 23 %. Měřitelné indikátory ukazují, že u II. kategorie se snížily (emisní bilance se snížila o 18 %, vodní stopa o 17 %, ekologická stopa o 13 %) a u IV. kategorie extrémně narostly (emisní bilance se zvýšila o 245 %, vodní stopa o 233 %, ekologická stopa o 183 %. Více informací se dozvíte zde.
Autor: ekolist.cz
Zdroj: ZDE