V odpoledních hodinách dne 4. 10. 2022 se u nás na školní zahradě konala zahradní slavnost v rámci projektu „Život mezi stromy“. Slavnost byla určena nejen rodičům a dětem z naší mateřské školy, ale i pro žáky základní školy, jejich rodiče a širokou veřejnost. Součástí zahradní slavnosti byla výstava výtvarných prací dětí a přáníček pro stromy, kdy na větve stromů byly zavěšeny přání stromům, které byly napsány na barevné papírové listy. Nejen děti, ale i rodiče čekalo plno zajímavostí, hádanek a kvízů nebo výroba vlastního pítka pro ptáky. Slavnost byla zakončena posezením u ohýnku, opékáním špekáčků a symbolickým rozloučením se s přírodou před zimním spánkem. Celé odpoledne panovala dobrá nálada a všichni jsme si to skvěle užili.

Samotné zahradní slavnosti předcházelo několik činností, které jsme realizovali v rámci projektu „Život mezi stromy“. Tyto činnosti přispěly k rozvoji environmentální výchovy v naší školce a také k přípravám naší zahrady na slavnost. Společně s dětmi jsme uskutečnili několik procházek zaměřených na environmentální tématiku do blízkého zahradnictví a k památným stromům a následně jsme na školní zahradě za účasti dětí instalovali tabulky s údaji o stromech. Ve spolupráci z rodiči jsme uskutečnili společnou brigádu s výsadbou jabloně v zadní části zahrady. Do zahrady byl zakoupen stolní dendrofon, pořízeno závěsné pítko k pozorování ptactva a dětské nářadí pro údržbu školní zahrady. 

Projekt „Život mezi stromy“ včetně zahradní slavnosti byl podpořen finanční částkou 12.200,- Kč z rozpočtu Pardubického kraje, konkrétně z Programu pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí v Pardubickém kraji v roce 2022.

Autor: MŠ, Chrudim 3, Víta Nejedlého 769