Milé paní učitelky, milí páni učitelé, čekají nás poslední dva měsíce do konce školního roku. Nevím, jak u vás, ale u nás na SEVERu pracovní tempo graduje :). Navíc vzhledem k válce na Ukrajině máte možná i vy ve škole, školce či jiném zařízení ukrajinské děti, připravujete pro ně výuku, programy, a mnoho situací je pro vás nových. Věříme, že i tyto zvýšené nároky mohou přinést mnoho obohacujících zkušeností pro nás pro všechny. Děkujeme vám všem za jakoukoli formu pomoci.

Níže již květnové pozvánky v rámci sítě Škol pro udržitelný život a Místně zakotvené učení.

Na LÉTO chystáme:

Letní škola MZU pro vzdělavatele v Horním Maršově

Zajímá vás přístup ke vzdělávání, který stojí na posilování vztahu k místuVzděláváte děti i dospělé v místě, o místě a přemýšlíte, jak učit skrze místo velká celospolečenská témata? Chcete sdílet své zkušenosti s ostatními kolegy a vzájemně hledat inspiraci? Pak je letní škola určená přímo vám. 

Kde: Dům obnovy tradic, ekologie a kultury – DOTEK, Horní Maršov, Krkonoše 

Kdy: 28. 8.-30.8. 2022 

Více informací včetně přihlášky naleznete v letáčku ZDE.

Letní kemp pro mladé v Horním Maršově

Na červenec (11. – 15. 7.) připravujeme pro mladé lidi (13–18 let) Letní kemp. Mohou se těšit na různé hry, celodenní výlet, trochu praktické pomoci na čerstvém vzduchu, ale i přiměřená dávka zajímavých informací o tom, jaké starosti mohou tížit místa blízká i na druhém konci světa a co s tím můžeme dělat my sami. O své zkušenosti se s námi podělí i zajímaví hosté. Kemp je realizován s finanční podporou, proto je jeho cena velice příznivá, pouze 450 Kč na osobu.

Odkaz na přihlášku a podrobnější informace naleznete v letáku ZDE.

Jak realizovat místně zakotvené učení PŘÍŠTÍ ŠKOLNÍ ROK:

1.       CELOROČNÍ program Škola pro udržitelný život

Chcete se věnovat místně zakotvenému učení, tématu klimatické změny nebo udržitelného rozvoje celý příští rok? Přihlaste se do celoročního programu Škola pro udržitelný život ZDE.

Pokud nevíte a chcete se dozvědět o programu vícepřihlaste se na seminář, kde vám celoroční program podrobně představíme. Dozvíte se, jak může vás i vaše žáky program obohatit a budete se moci zeptat na vše, co vám není jasné. 

Semináře proběhnou 3, a to:

on-line 31.5. a druhá část 2.6., a to vždy od 13:30 do 16:30

7.6. v Praze v čase od 9:30 do 15.30 

21.6. v Brně od 9:30 do 15.30

Přihláška a bližší informace k semináři ZDE. V přihlášce si zvolíte, na který seminář se přihlašujete. 

2.       MĚSÍČNÍ Miniprojekty

Zaujalo vás místně zakotvené učení, ale raději než celoroční program ŠUŽ byste si vyzkoušeli menší projekty?

Hledáme skupiny žáků, kteří chtějí realizovat jednoduché aktivity v místě. Na začátku se zapojené skupiny zamyslí, co by potřebovali k tomu, aby lépe poznali a zmapovali své místo. Poté vybírají témata (minimalizace odpadů, šetření energií, sucho, klimatická změna apod.), na kterých si formulují výzkumné otázky. Na základě zjištěných problémů v komunitě si formulují hypotézu, plánují, realizují navrhovaná opatření a prezentují výsledky. Předpokládaný čas realizace je 1 – 4 měsíce. 

Můžete se přihlásit ZDE

3.       NĚKOLIKAHODINOVÉ Workshopy

Od září spustíme možnost se zapojit do drobných lekcí místně zakotveného učení. Budete si moci zvolit lekci například podle tématu, nebo podle vašich časových možností (plánujeme lekce například na 2 vyučovací hodiny). Více se o workshopech dozvíte v srpnové rozesílce. Přihlásit se můžete již nyní ZDE.

V KVĚTNU se ještě můžete přihlásit na semináře 

Jak vzdělávat o klimatické změně skrze místo, kde žijeme

Bližší informace spolu s přihláškami na semináře naleznete na ZDE.

První seminář se uskuteční v úterý 10.5. od 13:00 do 16:00 hodin, druhý seminář bude v úterý 31.5. od 13:00 do 16:30. Semináře se uskuteční na pobočce SEVERu v Hradci Králové na adrese: Pražská třída 1/46, vchod z ulice Zelené. Semináře jsou pro Vás ZDARMA.

Za SEVER,

Mgr. Pavlína PECHANCOVÁ 

Středisko ekologické výchovy SEVER

tel.: 739 095 162

e-mail: pavlina.pechancova@ekologickavychova.cz

Autor: SEVER