Vědci z Technologické univerzity v Chalmers prováděli studii napříč zeměkoulí a došli k šokujícímu objevu. Plasty, které se v přírodě mohou rozkládat i stovky let, a kterými v posledních letech zahlcujeme naši přírodu, mohou být rozložitelné. A to právě díky přírodě. Vědci objevili po celém světě živé organismy, které se naučily plasty jíst. Jeden ze čtyř zkoumaných mikrobů dokáže rozložit i deset typů plastů.

Díky analýze vzorků enviromentální DNA ze stovek míst vědci objevili, že na nejvíce znečištěných místech na světě se vyskytuje nejvíce enzymů, které dokážou plasty rozkládat. „Jde o významnou ukázku toho, jak příroda odpovídá na tlak, který na ni vytváříme,“ říká Aleksej Zeleziak, docent systémové biologie na Univerzitě Chalmers. Pomocí počítačového modelování byly hledány mikrobiální enzymy s potenciálem degradovat plasty. Výsledky pak byly porovnány napříč zeměmi a oceány.

Podle vědců trvalo mikrobům zhruba 70 let, aby se vyvinuly a poradily si s plasty. Vědci nalezli ve vzorcích 30 000 enzymů, a to i ve vyšších hlubinách moře.  V půdě se častěji ukládají plasty s obsahem ftalátů a enzymy nalezené v půdních vzorcích si s nimi dokázaly poradit. 

Dalším krokem by bylo otestovat nejslibnější kandidáty na enzymy v laboratoři, abychom důkladně prozkoumali jejich vlastnosti a rychlost degradace plastů, kterých mohou dosáhnout“ říká Zeleziak. „Odtud můžeme vytvořit mikrobiální komunity s cílenými degradačními funkcemi pro konkrétní typy polymerů“ dodává.

Každý rok se do přírody vyhodí miliony tun plastu a znečištění se týká celé planety. Snižování spotřeby plastů je stejně důležité jako správný sběr a zpracování odpadu. Mnoho nalezených enzymů může být do budoucna průmyslově využito na zpracování odpadu.

Autor: Technická univerzita v Chalmers

Zdroj: ZDE